Jak obchodzić się z mięsem?

Dla wielu osób obiad bez mięsa nie zasługuje na miano obiadu. Mięso towarzyszy nam od zarania dziejów, choć pierwotnie sposoby jego przygotowania nie odznaczały się taką finezją, do jakiej przyzwyczajają nas szefowie wykwintnych kuchni. W dzisiejszych czasach sposobów na unikatowe przygotowanie mięsa jest nieskończenie wiele. Znaczenie ma zarówno położenie geograficzne, jak i inspiracje mistrzów kuchni, którzy nie obawiają się eksperymentów w tej materii. Jak zaskoczyć bliskich i przygotować pyszne danie mięsne w sposób zupełnie nietuzinkowy?
Każdy rodzaj mięsa wymaga nieco innego traktowania. Bardzo ważnym jest, aby posiadać minimum potrzebnej wiedzy, która sprawi, że nasze danie będzie po prostu dobrze przygotowane. W przypadku wołowiny trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim kolor mięsa, który powinien być czerwony. Warto pamiętać, żeby ciąć mięso w poprzek włókien i nie solić zbytnio mięsa przed obróbką termiczną. W ten sposób pozbawimy mięsa wody i sprawimy, że nabierze niepożądanej twardości. Podawanie wołowiny również ma znaczenie. Podczas pieczenia w mięsie zachodzą procesy, które wymagają, tzw. odpoczynku. Właśnie dlatego nie powinno się podawać wołowiny bezpośrednio po wyciągnięciu pieczeniu lub smażeniu. Należy odczekać kilka minut, by móc cieszyć się soczystym mięsem. W przypadku wieprzowiny solenie powinno nastąpić również bezpośrednio przed smażeniem. W przeciwnym wypadku stwardnieje. Bardzo ważnym jest, aby nauczyć się rozróżnienia pomiędzy poszczególnymi partiami mięsnymi. Zupełnie inaczej przyrządzimy polędwiczki, które wymagają zaledwie kilkuminutowego podsmażenia z każdej strony i najlepiej smakują z odrobiną soli i pieprzu, a inaczej steki wołowe, które są nieco bardziej wymagającym mięsem.
Choć niektóre przepisy odstręczają i w przedbiegach każą nam się wycofać, to jednak nietypowe połączenia smaków potrafią pozytywnie zaskoczyć. Jednym z takich nietypowych połączeń z całą pewnością jest mięso z dodatkiem czekolady. Wbrew pozorom przyrządzenie kaczki z dodatkiem czekolady nie jest wyczynem na miarę Gordona Ramsay’a, a zatem każdy może podjąć się zadania i samodzielnie zdecydować, czy eksperyment jest udany.
Zobacz także: Sprawdź przepis na stek, a także wiele więcej przepisów dotyczących mięsa.
Do przyrządzenia kaczki w sosie czekoladowym potrzebujemy przede wszystkim odpowiedniej ilości mięsa oraz czekolady. Warto uzupełnić dwa główne składniki nutą pomarańczy, która znajdzie się w podstawowej marynacie kaczki. Niewielkie plastry pomarańczy powinny znaleźć się w worku do pieczenia wraz ze szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie należy w rondelku roztopić gorzką czekoladę i pokropić go niewielką ilością soku z pomarańczy. Gotową kaczką należy polać sosem, a następnie delektować się gotową potrawą. Podczas przyrządzania kaczki należy pamiętać o tym, żeby zawsze dobierać wysokość temperatury i długość pieczenia do wagi kaczki. To niezwykle ważny aspekt, który zadecyduje o tym, czy kaczka będzie soczysta czy też zbyt sucha. Dobrym sposobem na soczystą kaczkę będzie również masaż, który przy wcieraniu marynaty odbywa się poniekąd samoistnie.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski