Japońska kuchnia - co warto wiedzieć?

3 min czytania
Japońska kuchnia - co warto wiedzieć?

Jeśli nie mieliście wcześniej zbyt wiele do czynienia z Japonią, zapewne kuchnia azjatycka kojarzy wam się jedynie z sushi. Surowa ryba odgrywa raczej podrzędną rolę w codziennym gotowaniu. Część potraw składa się głównie z ryżu i co warto pokreślić, większość z nich świetnie wpływa na nasz organizm. Nie bez przyczyny obywatele Japonii znani są z długowieczności. Czego więc powinniśmy spróbować, będąc w kraju kwitnącej wiśni?

Kuchnia japońska i jej historia

Rozwój kuchni japońskiej, jaką znamy dzisiaj, sięga wielu wieków. Można by rzec, że pamięta ona czasy początków buddyzmu w Japonii. Wiązały się z tym głębokie zmiany, które do dziś można odczuć lub posmakować. Jednym z ważniejszych kamieni milowych był początek szeroko zakrojonej uprawy ryżu na terenie całego kraju. Wraz z przybyciem Portugalczyków do Tanegashimy w 1542 roku, zachodnie przepisy zawitały u Japończyków. Przykłady, które nadal są popularne, to ciasto biszkoptowe (kasutera) lub smażone warzywa (tempura). Postęp japońskiej kuchni uległ stagnacji w latach 1600-1868 z powodu zamknięcia kraju. Dopiero w drugiej połowie XIX wieku ponownie witano zagranicznych gości, którzy przywieźli ze sobą różnego rodzaju przepisy dań i napoi. Mowa tu oczywiście o alkoholu w postaci piwa, chlebie czy chociażby gulaszu.

Dania kuchni japońskiej

Tradycyjna kuchnia japońska opiera się w szczególności na ryżu i zupie miso. Dania z tej kategorii nie tylko kojarzą się z tradycją Japonii, ale również stawiają na sezonowe składniki. Tradycyjne dania często składają się z owoców morza i ryb, które są grillowane lub też podawane na surowo. Prócz ryżu, który serwowany jest o każdej porze dnia, spotkamy także makarony takie jak sobą czy udon, należące do podstawowych składników washoku. Przygotowanie takiego dania nie wymaga żadnego oleju z wyjątkiem tempury do smażenia. Tak przygotowane dania gwarantują nam, że nie będziemy mieć problemów z żołądkiem, gdyż są one lekkostrawne. Japońska kuchnia nie ma jedynie do zaoferowania surowych ryb i ryżu. Osoby mięsożerne również znajdą coś dla siebie. Godne polecenia są dania składające się z wołowiny Wagyu podawanej z ryżem i warzywami. Jest to mięso wyjątkowo rzadkie, dlatego jego cena może troszkę przerazić. Czego się jednak nie robi dla chwili przyjemności? Jeśli jednak nie możemy sobie pozwolić na ten zaszczyt, dobrze skusić się na tamtejszy Ramen. Jest to odpowiednik polskiego rosołu, który zwykle ma nieco gęstszą konsystencję i składa się z imbiru, wodorostów, marchwi, sake itd. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej nie tylko o ramenie, ale o innych potrawach, wejdź na stronę https://goldsushi.pl/sushi-bielany/ - dowiedz się więcej.

Maniery przy stole

Spożywanie japońskiego jedzenia — czy to w domu, czy poza nim — kojarzy się z pewnymi manierami przy stole, nieznanymi w Europie. Zaczynając od wejścia do restauracji, należy pamiętać, że przed wejściem na mate, zwaną też jako tatami, należy zdjąć wszelkiego rodzaju buty. Jeśli w restauracji podawane są małe miseczki z japońskimi potrawami, oczekuje się, że trzymać je będziemy blisko ust. Często europejczycy mają problem z prawidłowym posługiwaniem się pałeczkami. Przed przylotem do Japonii warto tę umiejętność przećwiczyć. Dla niektórych może wydać się to dziwne, ale głośne siorbanie nie jest niczym złym w kraju kwitnącej wiśni.

Japońska kuchnia - co warto wiedzieć?

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

chrzanowski24_kf