Nasiona warzyw, z którymi stworzysz domowy ogród warzywny

Choć warzywa możemy kupić w każdym sklepie i supermarkecie, jedyne te wyhodowane we własnym przydomowym ogrodzie dają nam gwarancję najwyższej jakości i bezpieczeństwa dla zdrowia. W ofercie marki Legutko znajdziemy między innymi bób, brokuły, buraki, marchew, paprykę, cebulę, rzodkiewkę, pietruszkę, selera, a także wiele innych smacznych warzyw.
Bób nie tylko dla wegan i wegetarian
Marka Legutko przygotowała dla nas nasiona bobu karmazyn rośliny strączkowej, która zawiera duże ilości białka. Jako, że białko to podstawowy budulec naszych mięśni, bób powinien znaleźć się w menu osób, które nie jedzą mięsa. Oprócz cennego białka bób dostarcza nam błonnika, witamin z grupy B, a także wielu cennych minerałów.
Marchew dla pięknej skóry i zdrowych oczu
Marchew to warzywo, które obowiązkowo powinno znaleźć się w każdym przydomowym ogrodzie. W marchwi znajdują się karotenoidy i przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na kondycję naszego wzroku i skóry. Jedzenie marchwi pomaga wzmocnić odporność, a także zadbać o kondycję układu nerwowego. Mała wartość energetyczna, przy wysokiej zawartości błonnika czyni marchew idealnym warzywem dla osób odchudzających się. Co więcej znajduje ona szerokie zastosowanie w kuchni.
Nasiona cebuli, która kompleksowo wzmocni nasz organizm
W ofercie marki Legutko znajduje się szeroki wybór nasion cebuli warzywa z rodziny amarylkowatych, które rośnie we wszystkich krajach świata. Cebula jest powszechnie wykorzystywana w kuchni, dlatego warto mieć ją zawsze pod ręką. Jest ona również bardzo cenna dla naszego zdrowia, gdyż zawiera duże ilości witamin i minerałów, jest bogata w fitosterole (przyczyniają się one między innymi do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi). Po cebulę dobrze jest sięgać w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na infekcję. Na jej bazie można przygotować syrop, który pomaga w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych.
Nasiona selera, który jest niezbędnym składnikiem włoszczyzny
W tworzeniu ogródka warzywnego dobrze jest wykorzystać nasiona selera korzeniowego Talar. Seler korzeniowy charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem, dlatego często wykorzystuje się go do przygotowywania zup. Jest on również pełen składników odżywczych (warto zdawać sobie sprawę, że bulwa selera zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe). Seler obniża poziom cukru we krwi, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego (może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory), przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn, pomaga usuwać z organizmu kwas moczowy, dlatego minimalizuje objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie ma picie soku z selera.
Nasiona buraków jednych z najbardziej wartościowych warzywem
Przy planowaniu przydomowego ogrodu warzywnego dobrze jest pamiętać o nasionach buraków. Buraki bez wątpienia należą do najzdrowszych warzyw. Poleca się je sportowcom, a także osobom aktywnym fizycznie, gdyż zwiększają wydolność organizmu (po ich spożyciu można ćwiczyć dłużej z większym obciążeniem). Charakterystyczny bordowy kolor warzywa te zawdzięczają wysokiej zawartości betaniny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Buraki wspierają funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego, mają także właściwości przeciwbakteryjne i antywirusowe. Pamiętajmy, że gleba pod uprawę buraków powinna być żyzna, próchnicza, wilgotna, o pH lekko zasadowym lub obojętnym.
Nasiona papryki warzywa, które podkreśli smak naszych potraw
Papryka to jedno z bardziej lubianych warzyw, charakteryzujące się wyrazistym smakiem i aromatem. W ofercie Legutko można znaleźć wiele odmian papryki. Czerwone i żółte odmiany tego warzywa zawierają karotenoidy, które korzystnie wpływają na nasze oczy i skórę. Papryka to również witamina C, witamina E, komplet witamin z grupy B i duże ilości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu minerałów. Warto wspomnieć, że warzywo to zawiera kapsaicynę, która przyspiesza procesy spalania zbędnej tkanki tłuszczowej. Paprykę spożywamy na surowo lub poddajemy ją obróbce termicznej.
Autor: Materiał partnera