Jeśli lubisz wypić filiżankę herbaty rano i jedną wieczorem, to być może już korzystasz z zalet tego zdrowego napoju. To dlatego, że nowe badanie wykazało, że picie zaledwie dwóch lub więcej filiżanek czarnej herbaty dziennie może pomóc Ci żyć dłużej.
Ludzie dzielą się na tych którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez gorącej herbaty oraz na tych, którzy wypijają sporadycznie filiżankę. Jeśli jeszcze nie przekonałeś się do tego napoju, koniecznie przeczytaj, co na jego temat mówią badania.
Herbata to eliksir życia - potwierdzają badania
W badaniu naukowcy wykorzystali informacje z U.K. Biobank z 498,043 dorosłych, którzy byli w wieku od 40 do 69 lat. Oprócz badania krwi, moczu i śliny, uczestnicy przeszli również badania fizyczne i wypełnili kwestionariusze dotyczące diety i stylu życia, a także ilości spożywanej herbaty. 85% uczestników badania stwierdziło, że pije herbatę, z czego 89% piło czarną herbatę, a większość z nich wypijała od dwóch do pięciu filiżanek każdego dnia.
Podczas gdy pierwotne informacje były zbierane od 2006 do 2010 roku, kontynuacja została przeprowadzona po medianie 11,2 lat. W tym czasie badacze stwierdzili, że 29 783 uczestników badania zmarło. Stwierdzili również, że u tych, którzy pili więcej niż dwie filiżanki czarnej herbaty dziennie, wystąpiło niższe ryzyko śmierci z powodu choroby sercowo-naczyniowej, choroby niedokrwiennej serca i udaru, przy czym ryzyko śmiertelności z wszystkich przyczyn spadło o około 12%, gdy pili oni trzy filiżanki czarnej herbaty każdego dnia. Co ważne, dodanie mleka i cukru nie wpłynęło na korzyści płynące z picia czarnej herbaty.
Wpływ herbaty na stany zapalne
Liczne badania "wskazują na stan zapalny jako główny czynnik, który może być odpowiedzialny za lub zwiększa ryzyko incydentu (pierwsze wystąpienie) choroby serca, udaru, cukrzycy i innych chorób przewlekłych. Na stan zapalny wpływa znacząco to, co jemy, co pijemy i cokolwiek innego, co spożywamy, dlatego tak wiele schorzeń jest obecnie uważanych za, choroby przewlekłe związane z odżywianiem'. Najnowsze przepisy znajdziesz na jedzmy-zdrowo.pl
Picie napojów z dużą ilością zdrowych fitoskładników (zdrowych roślinnych substancji chemicznych/składników odżywczych) zmniejsza niektóre z tych zagrożeń. Herbaty są znane z tego, że są pełne zdrowych przeciwutleniaczy, polifenoli i flawonoidów (katechin). Jest prawdopodobne, że to, co obserwowano w tym badaniu jest "związane z działaniem tych fitoskładników/związków w herbacie, które zmniejszają stres oksydacyjny i stan zapalny, a zatem mogą obniżyć ryzyko śmiertelności z wszystkich przyczyn.