Burger Drwala to kanapka, na której premierę miłośnicy McDonald's czekają z niecierpliwością każdego roku. Plotki głoszą, że tegoroczny powrót do menu nastąpi 20 listopada, choć w grę wchodzą także inne daty. Czy McDonald's potwierdzi to oficjalnie? Czekamy na rozwój wydarzeń!
Powrót Drwala – co takiego ma w sobie ta kanapka?
Sezonowy charakter Burgera Drwala sprawia, że fani niecierpliwie wyczekują każdego powrotu.
- W ubiegłych latach premiera przypadała na listopad, a niektórzy liczą, że w tym roku McDonald's wprowadzi go wcześniej – informuje serwis Trybunalski.pl
Czego można się spodziewać? W ostatnich edycjach klasyczny Burger Drwala składał się z panierowanego sera, wołowiny, bekonu, sałaty, prażonej cebulki i sosu w serowo-bekonowej bułce. Dodatkowo dostępne były wersje z kurczakiem, żurawiną, na ostro, a nawet z chrzanem.
Składniki Burgera Drwala – co czyni go tak wyjątkowym?
Fenomen Drwala to nie tylko smak – bogaty, sycący, idealnie pasujący do chłodnych miesięcy. Mamy tu wołowy kotlet, chrupiący bekon i kultowy panierowany ser. Sosy i przyprawy dopełniają smaku, tworząc połączenie, które fani McDonald's opisują jako comfort food, czyli jedzenie, które poprawia humor i przywołuje poczucie komfortu.
Cena i dostępność
Cena klasycznej wersji Drwala w ostatnich latach wahała się od 23,90 zł do 24,90 zł, ale w przeszłości była znacznie niższa – w 2021 roku wynosiła około 17,40 zł. Ze względu na rosnące koszty, cena może być wyższa, ale dla wielu fanów jest to wydatek, który planują z wyprzedzeniem.
Dlaczego Burger Drwala cieszy się taką popularnością?
Zdaniem ekspertów, Drwal jest czymś więcej niż tylko jedzeniem – jego powrót wyznacza początek zimowego sezonu na sycące potrawy. Jak mówi Dominika Zagrodzka, antropolożka kultury, sezonowość Drwala czyni z jego jedzenia swoisty rytuał. Podobnie jak w przypadku pumpkin spice latte, powrót Drwala sygnalizuje nadejście chłodniejszych dni i potrzebę "dogadzania sobie" jedzeniem. Tłusty ser, bekon i kotlet to składniki, które w chłodne dni dają poczucie przyjemności, nawet jeśli jemy je ze świadomością, że nie jest to najzdrowszy wybór.
– "Jego zjedzenie stało się rytuałem – comfort food w najlepszym wydaniu. Do tego mamy narrację o 'drwalu,' który symbolizuje siłę i męskość, co dodatkowo podsyca fenomen kanapki" – podkreśla Zagrodzka.
Drwal – więcej niż tylko burger
Burger Drwala stał się kultowym produktem, wokół którego zbudowana jest społeczność. W sieci krążą zdjęcia, opinie i memy o kanapce, a dla wielu osób zjedzenie Drwala jest corocznym rytuałem, swego rodzaju guilty pleasure. Przyciąga nie tylko smakiem, ale i nostalgią – wraca co roku od ponad 15 lat, budując silne skojarzenia z zimą i przyjemnościami, które ją umilają.
Wszyscy fani kanapki z niecierpliwością śledzą doniesienia i nieoficjalne przecieki, licząc, że Burger Drwala już wkrótce pojawi się w menu McDonald's.