maczanie w oliwie

Właściwości oliwy z oliwek znane są już od tysięcy lat, a jej początki to tereny Azji Mniejszej. Obecnie jest znana na całym globie i doceniana nie tylko za wyjątkowy smak, ale także właściwości zdrowotne. Wprowadzenie jej do diety jest tożsame z dostarczaniem organizmowi wielu cennych witamin, które między innymi regulują ciśnienie krwi i wspomagają procesy trawienia. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po ten złoty olej, który urzeka aromatem? Sprawdź!

Czym jest oliwa z oliwek i jak powstaje?

Oliwa z oliwek pojawiła się około 6000 lat p.n.e. Uprawy gajów oliwnych były wówczas stałym elementem krajobrazu terenów Azji Mniejszej. Właściwości, smak i aromat wytwarzanej z oliwek oliwy docenili potem mieszkańcy Fenicji, starożytnego Babilonu, jak również Egiptu. Pojawiła się także w Grecji i Rzymie.

Obecnie oliwa z oliwek jest doceniana przez amatorów wyjątkowych nut smakowych na całym świecie, czemu trudno jest się dziwić. 

Ten wyciąg z owoców drzewek oliwnych jest nie tylko znakomitym kompanem sosów i sałatek. Z powodzeniem można na nim smażyć, jak również delektować się nim maczając kawałki chrupiącej bruschetty. Warto także docenić go z uwagi na właściwości prozdrowotne. Aby jednak tak się stało, należy sięgać po dobrej klasy oliwę z oliwek, za której produkcję odpowiada zweryfikowana firma. 

Po jaką oliwę z oliwek sięgać, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem? Niewątpliwą królową wśród oliw jest oliwa z oliwek extra virgin. Jest to tłuszcz najwyższej jakości. Tłoczony na zimno, wyłącznie z wyselekcjonowanych owoców. Co więcej - oliwa ta jest wytwarzana nie później niż w ciągu 24 godzin od ich zbioru. Na próżno szukać w niej sztucznych barwników czy też wzmacniaczy smaku. To klasa sama w sobie, która broni się prostym składem i bombą witaminową. 

oliwa

Oliwa z oliwek - poznaj jej właściwości prozdrowotne

Oliwa z oliwek powszechnie uznawana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Z powodzeniem można go spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Warto docenić oliwę za moc prozdrowotnych właściwości, dzięki którym możemy kompleksowo zadbać o stan naszego organizmu. Kluczem do sukcesu jest postawienie na najwyższej jakości oliwę z oliwek extra virgin, która jest niefiltrowana, tłoczona na zimno i pochodzenia naturalnego.

Zacznijmy od kwasu oleinowego zawartego w tym drogocennym tłuszczu. To właśnie w dużej mierze za jego sprawą możemy cieszyć się pozytywnym wpływem wprowadzenia oliwy extra virgin do codziennej diety. Wielu mocno docenia ją za właściwości przyczyniające się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Znajdziemy w niej również moc antyoksydantów, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, bez których o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu nie może być mowy.

Wielu miłośników kuchni śródziemnomorskiej sięga po oliwę z oliwek z uwagi na to, że jest cennym źródłem witaminy A, B, C, D, E i K. Na tym jednak festiwal korzyści się nie kończy. W praktyce mowa również o zestawie minerałów, wśród których należy wymienić m.in. magnez, fosfor czy też potas. 

Nie można zapomnieć o oleuropeinie, która naturalnie występuje w liściach oliwnych, jak również owocach oliwki europejskiej. Jej ogromny potencjał prozdrowotny dostrzegli już starożytni Grecy, która służyła im za remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Wykazuje się silnym działaniem przeciwutleniającym i antybakteryjnym, więc z powodzeniem można ją traktować jako ogromne wsparcie dla układu immunologicznego.

Oliwa z oliwek extra virgin to absolutny must have dla osób, które zmagają się z problemami trawiennymi. Ponadto przeciwdziała powstawaniu nieżytu czy też wrzodów żołądka i jest zlecana tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Wszystko przez uczucie sytości, które powoduje.

Nie można przejść obojętnie obok tego, że regularne spożywanie oliwy działa z korzyścią dla cukrzyków, ponieważ pomaga w procesie asymilacji cukrów. Oprócz tego zawiera dużą ilość polifenoli, które zwalczają wolne rodniki, a co za tym idzie, minimalizują stany zapalne i są ważnym elementem profilaktyki nowotworowej. Do tego opóźniają procesy starzenia się skóry.

Oliwa z oliwek na naszym talerzu to krok w stronę ochrony przed chorobami układu krążenia i serca. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, jak również odkładania się blaszek miażdżycowych.

Oliwa z oliwek i jej właściwości kosmetyczne

Warto docenić potencjał oliwy z oliwek, który wykorzystywany jest w kosmetyce. Pojawia się w wielu naturalnych produktach dedykowanych pielęgnacji. Oliwa jest bogata w związki, które wykazują właściwości prozdrowotne, ale także stanowią znakomite wsparcie dla pielęgnacji skóry i ciała. 

Wśród dobrodziejstw pielęgnacyjnych warto wymienić m.in. to, że oliwa wykazuje właściwości nawilżające. Odpowiada za to m.in. zawarta w niej witamina F. Nie bez znaczenia pozostaje także oczyszczanie. Można z powodzeniem stosować ją do demakijażu. Warto zwrócić uwagę na to, że pomaga pozbyć się problemu związanego z suchą skórą, jak również odbudowuje ją wzmacniając odporność naskórka.

Oliwa z oliwek działa także przeciwzmarszczkowo. Skutecznie ujędrnia skórę. Wszystko za sprawą związków fenolowych, które gwarantują cerze witalność i młodość.