Białko wołowe zalety

2 min czytania
Białko wołowe  zalety

Ilość spożycia mięsa wołowego znacznie spadła na przestrzeni ostatnich lat, między innymi przez choroby wściekłych krów. Konsumenci masowo rezygnowali ze spożywania wołowiny na rzecz wieprzowiny czy drobiu. Całkiem niepotrzebnie, gdyż kupując mięso wołowe od pewnego i sprawdzonego dostawcy, można być spokojnym o jego jakość. Wołowina posiada ogromną ilość nieocenionych właściwości, które wspomagają budowę mięśni.

Na szczęście mięso wołowe powraca do łask. Nic w tym dziwnego, gdyż odpowiednio przyrządzona jest niezwykle smaczna. Dodatkowo posiada niezwykłe właściwości odżywcze, gdyż jest jednym z najzdrowszych mięs na świecie i powinno się go włączyć do codziennej diety. Jest to szczególnie zalecane osobom, które są aktywne fizycznie, uprawiają rekreację lub określoną dyscyplinę sportową. Sięgnij po dania z mięsa wołowego, jeśli ćwiczysz co najmniej kilka razy w tygodniu.

Białko wołowe i jego główne zalety

Mięso wołowe posiada odpowiedni skład tłuszczów, z których ponad połowa to tłuszcze nienasycone. Mają one doskonały wpływ na stan zdrowia ludzkiego organizmu. Białko należy do jednego z najbardziej podstawowych składników diety każdego sportowca. Dobrze, więc jeśli będzie to takie, które jest łatwo przyswajalne przez organizm, gdyż działa wspomagająco na proces regeneracji.

100 gram chudego mięsa wołowego zawiera w sobie, aż 20 gramów pierwszej klasy białka. Białko wołowe należy do jednego z najbardziej polecanych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA). Dlatego specjaliści ds. żywienia zalecają kwas linolowy, jako pomocny w procesie redukowania tkanki tłuszczowej, który jednocześnie chroni tkankę mięśniową. Wołowina to doskonały przykład źródła jego pozyskiwania. Oprócz niej wysoką zawartość kwasu znajdziemy także w krowim mleku.

Białko wołowe a witaminy z grupy B oraz zawartość L-karnityny

Na pewno ogromnym atutem białka wołowego jest duża zawartość witamin z grupy B: witamina B6 oraz witamina B12. Obie odgrywają niezwykle istotną rolę w organizmie ludzkim. Witamina B6 odpowiada za wspomaganie procesu regeneracji tkanek mięśniowych po dużym wysiłku fizycznym. Dodatkowo uczestniczy w syntezie białek, które są niezbędnymi elementami budowy mięśni. Tutaj dowiesz się więcej http://oqema.pl/. Witamina B12 współuczestniczy w wytwarzaniu nowych krwinek czerwonych, czym umożliwia pełne dotlenienie tkanek mięśniowych w organizmie człowieka.

Wołowina posiada także dużą zawartość L-karmityny, która jest istotnym elementem diety każdego sportowca oraz osoby bardzo aktywnej fizycznie. L-karmityna odgrywa ważną rolę w procesach z zakresu przemiany energetycznej w organizmie człowieka. Dodatkowo jest także odpowiedzialna wytrzymałość oraz wspomaganie lepszej regeneracji tkanek mięśniowych po zakończonym wysiłku fizycznym.

Warto także zauważyć, że mięso wołowe zawiera w sobie zdecydowanie więcej żelaza, niż np. mięso drobiowe. Te z kolei stanowi istotny składnik diety, z uwagi na jego znaczenie dla składu mioglobiny oraz hemoglobiny. Należy więc włączyć białko wołowe do codziennej diety, gdyż niedobry żelaza potrafią być tragiczne w swoich skutkach.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

chrzanowski24_kf