Czym są aminokwasy egzogenne?

Można zapytać o to, czym są aminokwasy egzogenne, ale najpierw należy zadać pytanie o aminokwasy jako takie. Czym zatem są aminokwasy? To pewne związki organiczne, które zawierają w sobie grupę aminową oraz karboksylową. Można je najprościej podzielić na endogenne oraz na egzogenne. Te pierwsze mogą być syntetyzowane przez organizm i tym samym nie istnieje potrzeba, aby je dostarczać z zewnątrz. W przypadku roślin wszelkie możliwe i niezbędne aminokwasy są właśnie endogenne, ale w przypadku zwierząt jak i w odniesieniu do człowieka tak nie jest. Mówiąc o aminokwasach, nie sposób nie wspomnieć także o białkach. Dlaczego? To białka właśnie zbudowane są z aminokwasów, a zatem mówiąc o zapotrzebowaniu na aminokwasy egzogenne lub endogenne, będziemy wskazywali na zapotrzebowanie na białko. Te jest dosyć duże, a to ze względu na dosyć sporą ilość funkcji owego białka.
Białko potrzebne każdemu
Białko jest niezbędne w każdym ludzkim organizmie, a więc również aminokwasy są niezbędne każdemu człowiekowi. Z jakimi zatem korzyściami stykamy się mówiąc o białku, na jakie jego pozytywne działanie musimy zwrócić uwagę? Będziemy mówili o funkcji białka w ludzkim organizmie, a będziemy wskazywać konkretnie na:
funkcję katalityczną,
funkcję transportową,
funkcję umożliwiającą ruch,
funkcję regulacyjną,
Całkiem słusznie zatem trzeba mówić o wszechstronnym znaczeniu białka dla każdego ludzkiego organizmu, a na dodatek dodamy, że tego białka nie możemy w organizmie zgromadzić na zapas i musimy go dostarczyć każdego dnia.
Aminokwasy egzogenne
Wróćmy jednakże do tego pojęcia, jakim są owe aminokwasy egzogenne, pochodzące z zewnątrz. Aminokwasy egzogenne, czyli takie, które dostarczamy wraz z pożywieniem, które dostarczamy wraz z białkiem pokarmowym, aczkolwiek należy zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt. Białko, które spożywamy każdego dnia może być pełnowartościowe lub też nie. Te pełnowartościowe to nic innego jak białko zawierające w sobie wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, a te niepełnowartościowe to białko, które dostarcza nam tylko niektórych z owych aminokwasów. W tym miejscu pora jest nazwać owe aminokwasy po imieniu. Do tych składników będziemy zatem zaliczali: fenyloalaninę, tryptofan, treoninę, leucynę, walinę, lizynę, izoleucynę oraz metioninę.
Każdy z tych aminokwasów pełni w ludzkim organizmie bardzo ściśle określoną rolę, każdy z nich znajduje się w konkretnym źródle pokarmowym, każdy z nich jest na pewno w ludzkim organizmie niezbędny. Aminokwasy egzogenne dostarczamy do naszego organizmu stawiając na mięso, na nabiał, jaja, na rośliny strączkowe, aczkolwiek musimy również pamiętać, aby owego białka nie spożywać w nadmiernych ilościach, ponieważ to może być dla nas szkodliwe, to może okazać się bardzo zgubne i może też powodować bardzo różne schorzenia, z którymi nie będzie nam łatwo funkcjonować. Faktem niezaprzeczalnym jest jednakże to, że musimy zadbać o to, aby do organizmu pewnej ilości tych aminokwasów dostarczyć.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski


