W jaki sposób znaleźć garnek idealny?

2 min czytania
W jaki sposób znaleźć garnek idealny?

Czy garnek można potraktować jako inwestycję? Jak najbardziej, skoro dzięki niemu jesteśmy w stanie sprawniej i lepiej przygotowywać posiłki w domowym zaciszu. Ilość dostępnych na rynku modeli sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie, lecz dziś przyjrzymy się kryteriom pozwalającym na wybranie tego idealnego.

Wykorzystany w produkcji materiał

Garnki przeważnie produkuje się oparciu o następujące materiały:

  • aluminium,
  • stal,
  • kompozyty,
  • ceramika,
  • szkło żaroodporne.

Uważa się, że najtrwalsze wykonane są ze stali nierdzewnej z dodatkiem chromu oraz niklu. Ponadto nie wchłaniają one zapachów gotowanego w nich pożywienia i łatwy sposób można je umyć. Porównywalne pod względem cech są te wypełnione warstwą srebra czy teflonem. Najkorzystniejsze cenowo są te wykorzystujące emalię, natomiast ich wytrzymałość pozostawia wiele do życzenia po kilkukrotnym użyciu mogą się zużyć (w trakcie gotowania generują chemikalia przywierające do jedzenia) i wtedy pozostaje tylko ich wyrzucenie, co doprowadzi do tylko tymczasowego zaoszczędzenia pieniędzy.

Odradza się też korzystanie z garnków wykonanych z aluminium, ponieważ produkty będą zbyt często się w nich przepalać. Jeśli posiadacie płytę indykcyjną, to wybierzcie modele namagnesowane.

Komplet garnków ze wskaźnikiem temperatury w gałce marki Ambition

Konstrukcja garnka sprawia, że im więcej waży, tym w lepszy sposób kumuluje on ciepło. Najlepiej, jeśli prócz właściwego ciężaru posiada dostatecznie grube ścianki i spód (szczególnie przypadną do gustu właścicielom płyt elektrycznych i indukcyjnych). Aby przyśpieszyć proces rozchodzenia się ciepła i uniknąć przypalania, niektóre rodzaje garnków ma wtopione miedziowe lub aluminiowe krążki. Warto też wspomnieć o wariancie z wielowarstwowym dnem.

Powyższe kryteria są ważne w wyborze garnka, lecz istotne jest również zwrócenie uwagi na jego szczegóły. Na pierwszy rzut idzie pokrywka. Zdaniem specjalistów od jej odpowiedniego wyprofilowania zależy to, jak szczelnie przykrywany będzie garnek, a w konsekwencji jak szybko będzie gotować się posiłek. Niweluje też nieprzyjemny dźwięki kipienia. Drugą sprawą są uchwyty. Te właściwe nie będą się zbyt szybko nagrzewać, przez co unikniemy ewentualnych poparzeń, czy przypadkowego wylania zawartości garnka na podłogę. Sięgajcie zatem po te z gumową obwódką absorbującą zbyt wysoką temperaturę.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

chrzanowski24_kf