Trzebinia: Nauka z kuchennej szafki

1 min czytania

W sobotę, 24 marca na Małopolskim Uniwersytecie dla Dzieci odbył się drugi z pięciu planowanych wykładów popularnonaukowych, w ramach projektu Młodzi Naukowcy”, który jest współfinansowany ze środków otrzymanych od Gminy Trzebinia.

Wykład pt. Nauka w kuchennej szafce”, prowadziła dr hab. Aleksandra Ziembińska-Buczyńska: mikrobiolog, popularyzator nauki, adiunkt w Katedrze Biotechnologii Środowiskowej Wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Śląskiej, a także dwukrotna finalistka konkursu FameLab organizowanego przez Centrum Nauki Kopernik, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Fundację Nauki Polskiej oraz dziennikarz prowadzący program pt. Wynalazcy przyszłości”, który jest emitowany na Canal+ Discovery.

Na wykładzie studenci Małopolskiego Uniwersytetu dla Dzieci dowiedzieli się, jakie skarby kryją się w kuchni. Niby są to sól, mąką, ocet, soda, drożdże, ale to z tych składników można stworzyć ciecz nienewtonowską, maszynę produkującą dwutlenek węgla do dmuchania baloników, barwne tajfuny drożdżowe oraz masę innych niesamowitych rzeczy. Ten wykład był o tym, jak z produktów codziennego użytku zrobić absolutnie niecodzienny naukowy eksperyment. Czyżby w tym roku, w święta kuchnie naszych studentów miały się zamienić się w domowe laboratoria?

Informacja przekazana przez Fundację Małopolski Uniwersytet dla Dzieci

Urząd Miasta Trzebinia,

trzebinia.pl/aktualnosci/6646-nauka-z-kuchennej-szafki

Autor: -