Rola witaminy E w organizmie człowieka

Bez witaminy E w organizmie człowieka nie mogą zachodzić ważne dla życia procesy. Dlatego konieczne jest dbanie o jej prawidłowy poziom. Można ją dostarczać wraz z pożywieniem lub przy pomocy suplementów diety. Zobacz, jaka jest rola witaminy E i czym grozi jej niedobór.
Witamina E to tak naprawdę określenie na grupę kilku organicznych związków chemicznych. Najważniejszym z nich jest tokoferol. Substancja ta należy do grupy składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina E jest niezbędna do tego, aby organizm funkcjonował prawidłowo, a w komórkach mogły zachodzić ważne procesy. Jej nieprawidłowy poziom skutkuje szeregiem zaburzeń.
W jakich procesach bierze udział witamina E
Rolą witaminy E w organizmie człowieka jest warunkowanie prawidłowej struktury wszystkich błon biologicznych. Ponadto jest ona potrzebna do ich ochrony przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Dzięki niej możliwa jest synteza lipidów oraz włókien mięśniowych. Warto zdawać sobie sprawę również z tego, że witamina E wpływa na proces krzepnięcia krwi. Tym samym poprawia funkcjonowanie układu krążenia.
Witamina E jako przeciwutleniacz
Witamina E jest jednym z przeciwutleniaczy. Jest to grupa substancji, które mają zdolność do eliminowania wolnych rodników tlenowych. Tym samym chronią komórki organizmu człowieka przed uszkodzeniem. Zapobiegają także wielu chorobom w tym nowotworom. Witamina E jest przeciwutleniaczem dla witaminy A oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych substancji, z którymi organizm człowieka ma kontakt przez cały czas.
Skutki nadmiaru i niedoboru witaminy E
Niedobór witaminy E jest niekorzystny dla organizmu człowieka. Skutkuje wystąpieniem szeregu nieprzyjemnych objawów i zaburzeń. Zalicza się do nich: paraliż mięśniowy, osłabienie mięśni, uszkodzenie nerwów, pogorszenie kondycji skóry i błon śluzowych, ogólne osłabienie organizmu, zaburzenia płodności. Groźny jest także nadmiar witaminy E, który skutkuje: zaburzeniami widzenia, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego i bólami głowy.
Suplementacja witaminy E
Witamina E jest obecna w pożywieniu. Są to produkty, takie jak: migdały, orzechy, nasiona, szpinak, pomidory i oleje roślinne. Jest ona dodawana także, jako dodatek do wielu innych produktów spożywczych. Witaminę E można suplementować. Preparaty są dostępne bez recepty. Mają postać kapsułek i kropli. Często zawierają też inne substancje (np. witaminę D, selen, witaminę A lub kolagen rybi).
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski