Ziemniaki po Cabńsku dołączyły do grona produktów tradycyjnych takich jak: oscypek, karp zatorski, kiełbasa lisiecka, jabłka łąckie, czy obwarzanki krakowskie.

19 listopada 2010 Ziemniaki po Cabańsku zostały wybrane produktem tradycyjnym małopolski o czym pisaliśmy we wcześniejszym artykule. Następnie wniosek został przekazany do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi, gdzie został zaakceptowany. Od 17 stycznia nasz lokalny przysmak jest zatem wpisany na listę ogólnopolskich produktów tradycyjnych. Zatwierdzone przez samego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ziemniaki po cabańsku przygotowuje się z ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, kilku liści kapusty, buraków oraz boczku, kiełbasy najczęściej w żeliwnym kociołku z nóżkami i pokrywą dociskaną wkręcanym trzpieniem lub też liśćmi kapusty przykrytymi draniem, ustawianym na ognisku.


Tradycyjne przygotowanie ziemniaków po cabańsku, (fot. PaUla)


Potwierdzenie wpisania ziemniaków po Cabańsku na listę produktów tradycyjnych

PaUla / Łukasz Jeska