Zasady zdrowej diety w ciąży – co jeść, aby wspierać rozwój dziecka?

Kiedyś mówiono, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje, ale to mit, który należy obalić. Prawda jest taka, że przyszła mama musi jeść dla dwojga: siebie i rozwijającego się pod jej sercem dziecka. Dieta w ciąży ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i samopoczucia kobiety oraz prawidłowego rozwoju maluszka. Zatem, jak powinna wyglądać zdrowa i zbilansowana dieta dla kobiet w ciąży? Co należy spożywać, a czego unikać?

Dieta w ciąży – dlaczego jest tak ważna?

W trakcie ciąży zachodzą liczne zmiany, które wpływają na nasze nawyki żywieniowe. Zmienia się nasze upodobania kulinarne, pojawiają się zachcianki. Zmienia się również zapotrzebowanie organizmu przyszłej mamy na energię, składniki odżywcze i minerały. Dlaczego dieta w ciąży jest tak ważna? Czy sposób żywienia kobiety może wpłynąć na rozwój i zdrowie dziecka? Oczywiście! To kluczowy element zdrowej diety w ciąży.

Dieta w ciąży i sposób odżywiania mają wpływ nie tylko na przebieg ciąży i rozwijającego się płodu, ale również na zdrowie dziecka w przyszłości. Mówi się coraz częściej o tzw. "wczesnym programowaniu metabolicznym", który zakłada, że metabolizm człowieka kształtuje się już w życiu płodowym i zależy od wielu czynników, w tym od diety matki w ciąży. Dodatkowo, sposób odżywiania w ciąży wpływa na masę urodzeniową dziecka, co może wpłynąć na ryzyko wystąpienia różnych chorób w przyszłości, takich jak otyłość, choroby sercowo-naczyniowe czy cukrzyca typu 2. Dlatego dbanie o zdrową dietę w ciąży jest kluczowe dla rozwoju układu kostnego, narządów wewnętrznych i układu nerwowego dziecka oraz jego późniejszego zdrowego rozwoju.

Dieta dla kobiet w ciąży – najważniejsze zasady

Zbilansowana dieta jest ważna na każdym etapie życia, a zwłaszcza w ciąży, gdy jedzenie jest dla dwóch osób. Dieta dla kobiet w ciąży obejmuje przede wszystkim regularne spożywanie posiłków. Warto kontrolować wielkość porcji, ale spożywać 5 niewielkich posiłków dziennie. Nawadnianie i picie dużej ilości wody również są kluczowe. Dieta w ciąży ma za zadanie dostarczyć organizmowi niezbędnej energii i witamin oraz pomóc w radzeniu sobie z typowymi dolegliwościami ciążowymi, takimi jak mdłości, zgaga czy zatwardzenia.

Składniki istotne w diecie kobiety w ciąży

Podczas dbania o zdrową dietę w ciąży należy szczególną uwagę zwrócić na następujące składniki:

  1. Błonnik : przyspiesza trawienie, zapobiega zgadze i pomaga w kontroli wagi. Owoce, warzywa, orzechy, suszone owoce, pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe i kasza gryczana są dobrymi źródłami błonnika.
  2. Kwas foliowy : Niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Zawarty jest w roślinach strączkowych, szpinaku, brukselce, kalafiorze, marchwi, bananach i pomarańczach.
  3. Białko : Buduje tkanki płodu, łożyska i macicy. Mięso, ryby, jaja, produkty mleczne i nasiona roślin strączkowych są źródłami białka.
  4. Węglowodany : Stanowią główne źródło energii. Produkty zbożowe, takie jak kasza, ryż, pieczywo razowe i ziemniaki, to dobre źródła węglowodanów, podczas gdy warzywa i owoce dostarczają węglowodanów prostych.
  5. Witaminy : Ponadto dieta w ciąży powinna być bogata w witaminy (D, E, B) oraz minerały (wapń, jod, żelazo) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Czego nie można jeść w ciąży?

Przyszłe mamy powinny unikać niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego, które nie były poddane obróbce termicznej, takich jak surowe mięso, ryby czy owoce morza, w tym sushi. Dodatkowo, należy wykluczyć niepasteryzowane mleko i sery typu feta i pleśniowe z diety. Produkty tłuste, smażone oraz ciężkostrawne również powinny być ograniczone. W okresie oczekiwania na dziecko warto zrezygnować z nadmiaru kawy, czarnej herbaty, napojów gazowanych oraz fast foodów. Kobiety borykające się z zgagą czy wzdęciami powinny unikać kapusty, grochu i grzybów. Pamiętajmy, że używki są absolutnie zakazane dla przyszłych mam.

Dla niektórych kobiet ciąża to czas, w którym mogą one sobie nieco dogodzić. Niekiedy należy dać sobie przyzwolenie, by zaspokoić swoje kulinarne zachcianki, jednak trzeba w tym wszystkim zachować umiar i zdrowy rozsądek. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że zdrowe odżywianie w ciąży, to także szereg produktów, które dla przyszłych mam są zakazane. Więcej porad o tematyce ciążowej znajdziesz na stronie marki Elly. Marka ta jest cenionym producentem produktów higienicznych, które wspierają osoby cierpiące na nietrzymanie moczu, w tym m. in. kobiety w ciąży.