Odżywianie zgodnie z porami roku – na czym polega?

Pewnie słyszałeś, że to, co jesz, ma wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie. Czy jednak zastanawiałeś się, jak dana dieta na Ciebie wpływa? Podpowiemy, co jeść w poszczególnych porach roku, abyś miał energię i siły do codziennego funkcjonowania.

Co jeść wiosną i latem?

Po zimie organizm jest osłabiony, co często spowodowane jest mniejszą ilością słońca i brakiem witamin. Dlatego wiosenną dietę zacznij od oczyszczenia organizmu i dostarczenia niezbędnych minerałów. W tym celu pij duże ilości wody, a kawę – która wypłukuje z organizmu magnez, zastąp zieloną herbatą, która podobnie jak kofeina, działa pobudzająco na organizm.

W wiosennej diecie nie może zabraknąć również nabiału, zbóż i owoców. Warto, abyś zdecydował się na świeże warzywa, czyli nowalijki, które zawierają wiele witamin i minerałów. Sprawdzą się jako przyprawy czy składniki sałatek. Nie tylko wiosną, ale również w porze letniej powinieneś pamiętać o spożywaniu dużej ilości płynów, które będą utrzymywały prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dieta podczas letnich miesięcy powinna być lekkostrawna i bogata w produkty, które kojarzą się z tym sezonem. Możesz więc sięgnąć po brokuły, paprykę, pomidora czy marchewkę. Dobrym rozwiązaniem będzie spożywanie chłodniejszych potraw, takich jak np. sałatki, zupy w formie chłodnika czy lody na deser.

Po jakie dania sięgać jesienią i zimą?

Jesień to czas, kiedy za oknem jest szaro i zimno, a to powoduje, że możesz mieć mniejszą ochotę na aktywność fizyczną. Dodatkowo organizm musi wkładać więcej energii w utrzymanie prawidłowej temperatury ciała, a to oznacza, konieczność sięgnięcia po odpowiednią dietę, która mu w tym pomoże. Przede wszystkim dopilnuj, aby dieta jesienna składała się z produktów, które będą ogrzewały organizm od środka, a jednocześnie będą wspomagały odporność.

Dobrym wyborem będą rozgrzewające zupy, jak chociażby krem z dyni czy rosół. Dodatkowo korzystaj z wysokiej jakości kiszonek, takich jak kiszona kapusta czy ogórki, które regulują pracę jelit i poprawiają odporność. W tym okresie dobrze jest też zwiększyć ilość produktów zawierających błonnik, a więc pomyśl o marchewce, kabaczkach czy brokułach.

W okresie zimowym podobnie jak jesienią sięgnij po produkty, które są rozgrzewające i posiadają spore ilości witamin oraz minerałów. Dobrze też, abyś zrezygnował z lodów czy zimnych napojów, a zamiast nich wybierał gorącą herbatę z odrobiną miodu czy cytryny, które wzmocnią odporność organizmu.

Odpowiednia dieta ma znaczenie

Im lepiej dobierzesz dietę do aktualnej pory roku, tym lepsze będzie Twoje zdrowie i samopoczucie. Wiosną i latem postaw na produkty lekkostrawne, które będą sprzyjały oczyszczeniu organizmu z toksyn nagromadzonych przez zimę. Gdy na dworze jest gorąco, zdecyduj się na chłodne potrawy, które pomogą w utrzymaniu odpowiedniej temperatury ciała.

W przypadku jesieni i zimy wybieraj produkty rozgrzewające, a jednocześnie mające sporą ilość witamin i minerałów. W tych chłodnych miesiącach dopilnuj, aby Twoja kuchnia pachniała cynamonem, imbirem i goździkami. Z jednej strony nadadzą potrawom niecodziennego smaku, z drugiej wspomogą pracę układu trawiennego i będą działały antyseptycznie.

Nie masz pomysłu, co można jeść jesienią, aby dodać sobie energii i poprawić samopoczucie? W internecie znajdziesz wiele ciekawych przepisów, zarówno na zupy, drugie dania, jak i desery. Możliwe, że gotowanie zgodnie z porami roku, nie tylko poprawi zdrowie, ale również da Ci sporo przyjemności.