Jeśli chodzi o jedzenie, Japończycy są jednymi z najbardziej entuzjastycznych i pasjonatów każdej rasy. Zapytaj każdego Japończyka o ostatnią wizytę w Japonii, a rozmowa prawie zawsze obejmuje rozmowę o lokalnym jedzeniu. W rzeczywistości, dla wielu Japończyków podróżujących poza swoimi rodzinnymi miastami, jedzenie jest często jedną z głównych motywacji do podróży. Z tego powodu wiele miast w Japonii jest znanych przede wszystkim ze swojej lokalnej specjalności, czy jest to rodzaj słodyczy, ryb, makaronu, wodorostów, tofu itp. Taka jest japońska pasja do jedzenia, którą można włączyć w telewizorze prawie o każdej porze dnia i nocy i prawie niewątpliwie złapać program o jedzeniu. Staranne przygotowanie i skrupulatna prezentacja to kluczowe elementy japońskiej kuchni. Jedzenie jest formą sztuki i nawet najprostsze potrawy są często przygotowywane przez szefów kuchni, którzy szkolą się od wielu lat.

Ryż

Ryż, sprzedawany niegdyś jako waluta, jest dla Japończyków podstawowym pożywieniem od ponad 2000 lat i nadal towarzyszy lub stanowi podstawę wielu posiłków. Zbieranie ryżu jest bardzo pracochłonne i Japończycy przypominają o tym od najmłodszych lat, dlatego też ryż rzadko jest marnowany, a jego resztki są dobrze wykorzystywane. Oprócz sushi, do popularnych dań należą donburi (gotowana ryba, mięso lub warzywa podawane na ryżu), onigiri (małe paczki ryżu zawinięte w suszone wodorosty morskie), kayu (kaszka ryżowa), mochi (placki ryżowe) i chazuke (gotowany ryż z zieloną herbatą często podawany z łososiem lub ikrami dorsza).

Żywność sezonowa i lokalna

Japonia jest bardzo dumna ze swoich czterech bardzo charakterystycznych pór roku i każda pora roku oznacza początek bardziej pysznych ofert. Jest to bardzo widoczne w supermarketach, hotelach i zajazdach oraz restauracjach, gdzie menu jest często zmieniane, aby odzwierciedlić to, co jest dostępne i co jest w sezonie. W rzeczywistości istnieje tak różnorodna oferta żywnościowa, że nie jest przesadą stwierdzenie, iż wielu Japończyków z trudem nazwałoby (na przykład) wszystkie niezliczone odmiany wodorostów morskich, grzybów i ryb na półkach swojego lokalnego sklepu. Kuchnia Kaiseki (kaiseki ryori) to małe dania zawierające aż 12 pięknie zaprezentowanych dań z parzonych, gotowanych na parze lub grillu, pokrojone surowe ryby sashimi, tempura, zupa, ryż, marynaty i mały deser. Potrawy zazwyczaj odzwierciedlają to, co jest dostępne i w sezonie. Kioto jest wspaniałym miejscem do rozkoszowania się tym cudownym smakołykiem dla wszystkich zmysłów. Dzięki dużej różnorodności regionalnych specjałów (znanych po japońsku jako meibutsu) nie brakuje restauracji, które z dumą serwują lokalne potrawy. Jednym z najbardziej znanych dań regionalnych jest okonomiyaki (rodzaj pikantnego naleśnika) znane w Hiroszimie i Osace. Wycieczka do Hiroszimy nie jest kompletna bez wizyty w Okonomimura (wioska okonomiyaki), gdzie obserwowanie szefów kuchni przygotowujących jedzenie jest równie przyjemne jak degustacja tego wyjątkowego regionalnego przysmaku.

Ryby

Można powiedzieć, że ryby są integralną częścią japońskiej diety. Bez względu na to, czy jest spożywana prawie na żywca, surowa (nama lub sashimi), grillowana (yaki) czy smażona na głębokim tłuszczu (tempura), wydaje się, że Japończycy wypróbowali każdą możliwą metodę jej przygotowania. Szeroki wachlarz oferowanych ryb jest po prostu oszałamiający. Jeśli jesteś miłośnikiem ryb, wyjazd na Tsukiji Fish Market (największy na świecie hurtowy rynek ryb i owoców morza) jest obowiązkowy na poranne śniadanie jedne z najświeższych sushi na świecie. Dodatkowe informacje Jeżeli jesteś miłośnikiem kuchni japońskiej, sprawdź restaurację https://goldsushi.pl/ - Gold Sushi.

Charakterystyka kuchni japońskiej - poznaj smaki uwielbiane przez Japończyków