Zacznijmy od tego, że zielona herbata jest napojem cenionym już od tysięcy lat. Herbata zielona jest popularna, z uwagi na właściwości odchudzające, a także wspomaganie procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Jakie posiada ona właściwości i czy posiada jakieś wady oraz jak ją parzyć?
Co ciekawe, herbata zielona posiada wiele różnych odmian. Wygląd liści, smak, zapach oraz zawartość kofeiny to aspekty, które odróżniają od siebie poszczególne gatunki zielonej herbaty. Sporo zależy od tego jaką porą dnia jest ona zbierana. Uznaje się, że najzdrowszymi gatunkami są te, które zbiera się wczesnym rankiem, kiedy na jej liściach znajduje się jeszcze rosa. Istotny jest też sposób zawijania liści. Nie bez znaczenia jest rejon świata, z którego herbata pochodzi. Okazuje się, że najdoskonalszą odmianą jest japońska herbata, której nazwa to Gyokuro.
Bogata w witaminy…
Aby zielona herbata mogła powstać, należy przerobić jej liście do godziny po jej zerwaniu – przed procesem fermentacji. Dzięki uniknięciu fermentacji, wszelkie najważniejsze właściwości zielonej herbaty mogą zostać zachowane, a wymienić można ich naprawdę sporo. Będą to z pewnością polifenole o przeróżnym działaniu, a także katechiny oraz silne antyoksydanty. Napój z zielonej herbaty posiada też lipidy, garbniki, teinę, aminokwasy oraz cały zestaw witamy i mikroelementów. Ta bogata lista zdrowych składników sprawia, że zielona została uznana za najzdrowszą herbatę, a naukowcy nieustannie odkrywają jej nowe właściwości.
Zdrowa herbata na odchudzanie
Picie zielonej herbaty, posiada potwierdzone właściwości odchudzające a zwłaszcza, kiedy pije się ją zaraz przed snem. Wówczas, warto wybrać tą z drugiego parzenia, ponieważ ma ona uspokajające i relaksujące właściwości. Zielona herbata z pierwszego parzenia pobudza i orzeźwia.
Odchudzające właściwości zielonej herbaty, uzyskiwane są dzięki obecności katechinów, a także substancji o nazwie - galusan epigallokatechiny. Katechiny, które znajdują się w zielonej herbacie, mają ogromny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Co więcej, hamują one wchłanianie tłuszczów z pożywienia oraz wzmagają ich spalanie przez nasz organizm.
Co więcej, picie zielonej herbaty pobudza aktywność wielu enzymów, które odpowiedzialne są za trawienie, wspiera metabolizm wątroby, wzmaga termogenezę, a także przyspiesza utlenianie tłuszczów. Są to fakty, które potwierdzają liczne eksperymenty na liniach komórkowych oraz na modelach zwierzęcych.
Parzenie zielonej herbaty
Do parzenia zielonej herbaty, najlepiej nadaje się miękka woda, która jest wolna od wapnia i chloru. Problem polega na tym, że nasze krany dostarczają twardą wodę, która dodatkowo posiada sporo chloru. Jeśli nie mamy możliwości jej przefiltrować, warto skorzystać z klasycznej, niegazowanej wody mineralnej, o najmniejszej zawartości wapnia. Jeżeli chodzi o przygotowanie naparu – łyżeczkę suszu, należy zalać szklanką wody, której temperatura nie przekracza 80 stopni Celsjusza. Zielona herbata, nie może mieć kontaktu z wrzątkiem. Za każdym razem, powinniśmy zagotowywać nową, świeżą wodę. Czas parzenia – to nie dłużej niż 3-4 minuty. Jeżeli będzie robić to dłużej, jej smak będzie przypominał szpinak lub algi. Wówczas, można ją jednak nieco rozcieńczyć wodą, a z pewnością zyska na walorach smakowych. Co więcej, herbatę po pierwszym parzeniu powinno się wylać, natomiast później można zalewać ją kilkukrotnie. Jest to metoda, której kurczowo trzymają się najwięksi smakosze zielonej herbaty, czyli Chińczycy oraz Japończycy.