Trzebinia: Tradycyjne produkty na liście Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Tradycyjne produkty na liście Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Trzy produkty pochodzące z Ziemi Chrzanowskiej zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są nimi: buchta bolęcińska, mirowska parzybroda i trzebińskie hulajdy. Aktualnie z terenu powiatu chrzanowskiego zarejestrowano cztery potrawy.
W dniu 2 marca 2016 roku odbyła się konferencja prasowa Tradycyjne kulinaria Chrzanolandii”, będąca podsumowaniem prac Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo na Jurze” na rzecz ochrony tradycyjnych potraw: _
mirowskiej parzybrody
. _To pierwsze produkty tradycyjne, zgłoszone przez Lokalną Grupę Działania Partnerstwo na Jurze”, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lista zawiera 1521 pozycji z całego kraju, z czego z Małopolski pochodzą 164.
To niezwykle ważne wyróżnienie, poświadczające wyjątkową jakość, wyśmienity smak i wytwarzanie zgodne z tradycyjnymi metodami produkcji (od co najmniej 25 lat) oraz wspaniała promocja dla Ziemi Chrzanowskiej.
Tradycyjne potrawy Ziemi Chrzanowskiej: buchta bolęcińska, hulajdy i mirowska parzybroda w ich oryginalnej wersji oraz wariacjach” na ich temat można spróbować w Restauracji i Hotelu Platan , który stał się kulinarną wizytówka regionu.
Z lista zarejestrowanych potraw mozna zapoznać się na stronach
Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W konferencji udział wzięli przedstawiciele: parlamentu, władz wojewódzkich, samorządowych, instytucji kultury, członkinie kół gospodyń wiejskich, organizacje pozarządowe i grupy nieformalne, przedsiębiorcy, przedstawiciele telewizji i prasy. W trakcie konferencji Prezes LGD Jerzy Kasprzyk przedstawił prezentacje multimedialną dotyczącą przebiegu prac, których efektem jest rejestracja tradycyjnych potraw powiatu chrzanowskiego.
Spotkanie stało się okazją dla podziękowań skierowanych do osób zaangażowanych w dokumentowanie i promowanie dziedzictwa kulinarnego regionu chrzanowskiego. Podziękowania otrzymali:
- Agnieszka Oczkowska etnolog
- Maria Kuśmirek przewodnicząca KGW z Bolęcina
- Halina Duda przewodnicząca KGW z Dulowej
- Bronisława Jochymek przewodnicząca KGW z Mirowa
- Marek Grabski Dyrektor Muzeum Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec
- Zbigniew Mazur Dyrektor Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich
- Agnieszka Bąk kustosz Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich
- Przewodniczące i Członkinie KGW z powiatu chrzanowskiego
- Danuta Kapcia właścicielka Hotelu i Restauracji Platan
- Dariusz Barański szef kuchni i Restauracji Platan
Konferencja to niezwykle ważne wydarzenie będące uwieńczeniem pracy wielu osób zaangażowanych w gromadzenie informacji na temat potraw i dawnych regionalnych smaków.
O konferencji napisali:
Tygodnik Ziemi Chrzanowskiej Przełom”
przelom.pl/18235-mamy-coraz-wiecej-produktow-tradycyjnych.html
Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
malopolskie.pl/Wydarzenia/Index.aspx?id=15680
Chrzanowska Telewizja Lokalna
youtube.com/watch?v=khykxQZa57k
Konferencję swoją obecnością uświetnili:
- Marek Sowa - Poseł na Sejm RP
- Grzegorz Lipiec Członek Zarządu Województwa Małopolskiego
- Beata Chadzińska reprezentantka Rady ds. Produktów Tradycyjnych
- Paulina Mrowczyk Sekretarz Rady ds. Produktów Tradycyjnych
- Janusz Szczęśniak - Starosta Powiatu Chrzanowskiego
- Krzysztof Kasperek - Wicestarosta Powiatu Chrzanowskiego
- Tomasz Siemek - Burmistrza Miasta Alwerni- Radosław Warzecha - Wójt Gminy Babice
- Andrzeja Uryga - Zastępca Wójta Gminy Babice
- Beata Majkrzak - Pełniąca Funkcję Burmistrza Miasta Chrzanowa
- Jacek Latko - Burmistrz Libiąża
- Jarosław Łabęcki - Zastępca Burmistrza Libiąża
- Krystyna Barbara Siemek - Zastępca Burmistrza Miasta Trzebinia
- Jarosław Okoczuk - Zastępca Burmistrza Miasta Trzebinia
- Stefan Adamczyk - Prezes Chrzanowskiej Izby Gospodarczej
- Jan Smółka Dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury, Sporu i Rekreacji w Chrzanowie
- Adam Potocki - Dyrektor Trzebińskiego Centrum Kultury
- Agnieszka Bąk kustosz Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich
- Agnieszka Oczkowska etnolog Muzeum Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec
- Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu chrzanowskiego
- organizacje pozarządowe
- grupy nieformalne
- przedsiębiorcy
- przedstawiciele telewizji i prasy
LGD Partnerstwo na Jurze” b a rdzo serdecznie dziękuje wszystkim, którzy przyczynili się do naszego wspólnego sukcesu.
Obecnie analizowane są zgromadzone dokumenty źródłowe i trwają pracę nad przygotowaniem kolejnych wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Uczestnicy konferencji mogli skosztować tych produktów, tj.: krówki regulickiej (KGW Regulice), placków ziemniaczanych z pokrzywą (zgłoszonych przez Stowarzyszenia Emerytów i Rencistów Wesoła Jesień” z Zagórza), biszkoptu dulowskiego (KGW Dulowa), chleba litewskiego (receptury Piekarni Luszowice), nalewki bogatego chłopa (KGW Kwaczała) oraz nalewki wiejskiej (KGW Gromiec).
Zachęcamy do współpracy przy rejestracji następnych produktów, ponieważ nasz region obfituje w wiele przysmaków, które zasługują na miano produktu tradycyjnego.
Informacja przesłana przez LGD Partnerstwo na Jurze”
Zdjęcie pochodzi ze strony
Urząd Miasta Trzebinia,
trzebinia.pl/aktualnosci/5449-tradycyjne-produkty-na-liscie-ministra-rolnictwa-i-rozwoju-wsi
Autor: -