Prowadząc lokal gastronomiczny, ciężko wyobrazić sobie pracę bez zamrażarki przemysłowej. W gruncie rzeczy to dzięki temu urządzeniu możesz przechowywać duże ilości żywności z krótkim terminem ważności, takie jak mięso czy ryby. Bez profesjonalnego urządzenia chłodzącego nie obejdą się kawiarnie, sklepy, stacje benzynowe, restauracje, piekarnie oraz firmy produkujące żywność. To urządzenie gwarantuje sukces Twojego biznesu.

Zakup zamrażarki skrzyniowej wiąże się z dużym wydatkiem oraz wysokim kosztem eksploatacji. Ceny z łatwością możesz sprawdzić i porównać w sklepie internetowym Technica (wystarczy wejść na stronę https://sklep.technica.pl/zamrazarki-skrzyniowe). Z uwagi na swoje gabaryty zamrażarka przemysłowa potrzebuje dość dużo prądu. Producenci dołożyli wszelkich starań, aby maksymalnie obniżyć jego zużycie, mimo wszystko należy być przygotowanym na wzrost rachunków. Jednak dzięki profesjonalnemu urządzeniu możesz zaoszczędzić w inny sposób. Sprawdź jak!

Świeża oszczędność

W zamrażarkach można przechowywać różną żywność - mięsa, ryby, owoce, warzywa, pieczywo czy gotowe dania, jak zupy, potrawki, pierogi lub kluski. To z pewnością ułatwia pracę gastronomii oraz pozwala realnie zaoszczędzić.

Można mrozić owoce i warzywa kupione latem, kiedy ich ceny są dużo niższe w porównaniu z sezonem zimowym. W produkty mięsne można zaopatrywać się wtedy, kiedy są na nie promocje. A gotowanie hurtowo posiłków sprawia, że nie tylko oszczędza się czas podczas ich przygotowywania, ale również energię podczas gotowania małych ilości kilka razy.

Zamrażarka energooszczędna receptą na więcej pieniędzy w portfelu

Urządzenia gastronomiczne z reguły są duże, mają sporą moc oraz ogromne możliwości. Nie inaczej jest z zamrażarkami skrzyniowymi. Przechowywanie wielkiej ilości żywności wiąże się z tym, że takie urządzenie będzie potrzebować sporo prądu. Producenci w swoich propozycjach umieścili wiele zamrażarek energooszczędnych mieszczących się w klasie A+. Jest to optymalna wartość zużycia prądu. Jednak, aby dodatkowo zmniejszyć rachunki, stosuj się do kilku poniższych zasad:

  • wkładaj jedzenie uprzednio schłodzone
  • nie wietrz zamrażarki zbyt długo
  • dbaj o szczelne zamknięcie
  • postaw zamrażarkę w chłodnym pomieszczeniu
  • nie przechowuj zbyt dużej ilości jedzenia
  • nie mroź hurtowo - mniejsze ilości łatwiej schłodzić
  • regularnie konserwuj urządzenie
  • dopasuj wielkość zamrażarki do swoich potrzeb.

Te proste reguły pozwolą Ci na zminimalizowanie obciążeń Twojego rachunku. Nie kosztują zbyt wiele, to jedynie dobrze wypracowane nawyki, które warto przenieść również do domowego zacisza.

Zamrażarka przemysłowa czy mała zamrażarka skrzyniowa

Duże urządzenie kusi swoimi gabarytami. Zamrażarka 400l to sprzęt, który w porównaniu do klasycznych zamrażarek domowych, pomieści naprawdę sporo. Nie będziesz obawiać się, czy wszystko się zmieści, czy coś się zmarnuje lub, czy coś trzeba będzie wyrzucić. Jednak takie urządzenie to spory wydatek i duże koszty eksploatacji.

Natomiast zamrażarka skrzyniowa 100l to małe, kompaktowe urządzenie, które pozwala na zwiększenie miejsca przechowywania bez większych kosztów. W takiej zamrażarce z łatwością zmieścisz zapas warzyw lub lodów. Sprawdzi się idealnie w małych kawiarniach, sklepikach lub stacjach benzynowych. Jest to pewne rozwiązanie również do domów, gdzie jest sporo domowników, a gospodarze słyną z urządzania imprez.

Sprawdź jak zaoszczędzić z zamrażarką gastronomiczną