Proces wypalania kawy w palarniach

3 min czytania
Proces wypalania kawy w palarniach

To co dzieje się z kawą zanim trafi do naszych kubków jest procesem naprawdę ciekawym i skomplikowanym. Ziarna kawy muszą przebyć długą drogę, byśmy mogli cieszyć się ich smakiem. Palarnia kawy to miejsce, gdzie o doskonały smak i aromat dba sztab ludzi.

Proces palenia kawy

Kawa to owoce, które rosną na drzewach. Te, które można znaleźć w naprawdę dobrych palarniach to produkty pochodzące z bardzo odległych plantacji. Często importowane są ziarna kawy pochodzące z Ameryki Południowej, Afryki czy Australii. To pochodzenie wpływa na różne cechy. Kawa z Ameryki będzie bowiem posiadała inny aromat i smak niż kawa importowana z Australii. Co ważne, kawa na plantacjach jest zbierana ręcznie i stamtąd wysyłana w długą drogę, do każdego zakątka ziemi.

Proces wypalania kawy jest niezmiernie trudny i wymagający. Osoby, które zajmują się tym muszą posiadać ogromną wiedzę i umiejętności. Palarnia kawy musi więc zatrudniać osoby dobrze wykwalifikowane i ciągle doskonalące swoje umiejętności. Do palarni trafiają surowe, zielone ziarna kawy o ziemistym zapachu. Proces palenia kawy wydobywa z ziaren to, co najlepsze. Co ciekawe, surowa kawa ma tylko kilkanaście związków aromatycznych. Po poddaniu jej procesowi wypalania tych związków przybywa aż do 700. Właśnie dlatego proces ten jest tak ceniony wśród wszystkich, którzy wprost uwielbiają aromat świeżo wypalonej kawy.

Do palenia kawy potrzebne są specjalne, duże piece, które osiągają temperaturę do 250 stopni. W zależności od pożądanego efektu wypalenia, ziarna są w piecu utrzymywane przez kilka lub kilkanaście minut. Osobę, która dogląda całego procesu nazywa się mistrzem palenia kawy i to ona odpowiada za jakość i odpowiedni przebieg tego procesu. Właściwie wykonany proces palenia kawy to świetny aromat, idealna goryczka i kwasowość. Osoba odpowiadająca za ten proces musi dokładnie znać wszelkie zagadnienia z tym związane, by wydobyć z ziaren idealne właściwości. Jest to o tyle trudne, iż każdy rodzaj ziaren wymaga innego traktowania. Jedne potrzebują tylko krótkiego palenia, inne świetny smak i aromat uzyskują przy długim paleniu.

Chłodzenie i pakowanie kawy

Po najważniejszym etapie, jakim jest wypalanie ziaren kawy w piecach, nadchodzi czas na ich chłodzenie, gdyż po wyjęciu z pieca mają ona bardzo wysoką temperaturę. Nie mogą natomiast stygnąć samodzielnie, gdyż przy tak długim procesie stygnięcia nie nadawałyby się do spożycia. Wypalone ziarna kawy są wysypywane na specjalną tacę chłodzącą, gdzie sprawnie obniża się ich temperatura za pomocą zimnego powietrza. Następnie, koniecznie należy ziarna kawy odgazować, by nie zawierały dwutlenku węgla. Po tym etapie kawa z palarni jest pakowana w takie opakowania, które pozwalają na zachowanie jej wspaniałego aromatu. Profesjonalna palarnia kawy pakuje swój produkt tylko w takie opakowania, które z jednej strony umożliwiają wypuszczenie dwutlenku węgla, a z drugiej nie wpuszczają do środka powietrza. Dzięki nim kawa z palarni kawy jest doskonała pod względem smaku, ale i aromatu.

Jeśli zależy Ci na tym, by w Twoim domu gościł produkt świeżo wypalany, zaledwie kilka dni przed wysłaniem do Ciebie, koniecznie skorzystaj z kawy, która jest tworzona w profesjonalnych palarniach.

 Proces wypalania kawy w palarniach

Autor: Materiał partnera

chrzanowski24_kf