Kontrola cholesterolu za pomocą kilku produktów spożywczych

Wzrost poziomu LDL ma wpływ na zdrowie serca. Dlatego eksperci zalecają kontrolowanie poziomu cholesterolu w celu prowadzenia zdrowego trybu życia. Oto 5 codziennych produktów spożywczych, które obniżają poziom cholesterolu w organizmie.
Dziś hamburgery, pizze, frytki i napoje gazowane stały się nieuniknioną częścią naszego życia. Choć jedzenie śmieciowego jedzenia od czasu do czasu jest w porządku, problem pojawia się wtedy, gdy nasza pokusa wymyka się spod kontroli. Spożywanie nadmiernej ilości smażonych potraw i śmieciowego jedzenia prowadzi do wielu chorób związanych ze stylem życia - jednym z nich jest wysoki poziom cholesterolu.
W organizmie człowieka występują dwa rodzaje cholesterolu - HDL (dobry cholesterol) i LDL (zły cholesterol). Gdy poziom LDL wzrasta, wpływa to na zdrowie serca. Dlatego eksperci zalecają kontrolowanie poziomu cholesterolu w celu prowadzenia zdrowego trybu życia.
Agrest jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, minerałów i aminokwasów. Według badań opublikowanych w Indian Journal of Pharmacology stwierdzono, że agrest pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Ponadto stwierdzono, że zapewnia dodatkową korzyść w postaci ochrony przed miażdżycą i chorobą wieńcową. Strona o tematyce zdrowia meridiasprzedam.plom.pl oraz wiele ciekawych porad.
Zielona herbata jest bogatym źródłem polifenoli. Zielona herbata ma najwyższe stężenie polifenoli związanych nie tylko z obniżaniem poziomu cholesterolu LDL, ale także z podwyższaniem poziomu cholesterolu HDL.
Cytryna (lub jakikolwiek inny owoc cytrusowy) jest bogata w witaminę C i przeciwutleniacze, które pomagają wypłukać toksyny i zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Owoce cytrusowe zawierają hesperydynę, która może zmniejszyć objawy nadciśnienia, a także pektyny (błonnik) i związki limonoidowe. Czynniki te mogą spowalniać miażdżycę (twardnienie tętnic) i obniżać poziom niezdrowego (LDL) cholesterolu we krwi.
Szpinak jest bogaty w wiele ważnych składników odżywczych. Jest jednym z popularnych produktów spożywczych w naszej kuchennej spiżarni, który korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia. Według ekspertów szpinak zawiera karotenoidy, które obniżają poziom cholesterolu w organizmie.
Orzechy włoskie
Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Kalifornijski wykazało, że dieta bogata w orzechy włoskie może być skuteczna w odchudzaniu i podnosić poziom cholesterolu. Badania wykazały ponadto, że dieta zawierająca orzechy włoskie, które zawierają głównie tłuszcze wielonienasycone, ma również pozytywny wpływ na markery zdrowia serca
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski