Obchody dnia miasta rozpoczęły się już w piątek. Od rana w MOKSiRze odbywały się przedstawienia i zawody dla najmłodszych. Odwiedzający mogli wziąć też udział w wernisażu wystawy poplenerowej „Chrzanowskie Impresje XIII”. Gwiazdą wieczoru był występ kwartetu tenorów Tenors Bel’Canto i Orkiestrą Filharmonii Lwowskiej pod batutą Dyrektora Wolodymara Sywohipa. Koncert ten cieszył się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców powiatu i zgromadził tłum melomanów. 

Drugi dzień imprez rozpoczął się już o godzinie 9. V Rajdem Motocyklowym Caban 2014 o Puchar Burmistrza Chrzanowa. O godzinie 10. na Placu Tysiąclecia amatorzy motoryzacji mogli sobie pooglądać stare samochody, w międzyczasie dla najmłodszych organizowany był program artystyczny "Dzieci Dzieciom", a równo w południe dzieci mogły obejrzeć ponadczasową historię słynnego Koziołka Matołka. Po południu na scenie zaprezentowali się artyści w ramach Sceny Młodych. Wśród nich nastoletnia gwiazda, Saszan, laureaci KLANGu oraz zespół Natty Dead. Największym zainteresowaniem cieszył się jednak ukraiński zespół Haydamaky, grający mieszankę ska, rocka i dabu z tradycyjną muzyką ukraińską. 

Ostatni dzień tegorocznych obchodów święta miasta wypadał w Dzień Dziecka i rozpoczął się rajdem dla dzieciaków, zorganizowanym przez Stowarzyszenie Chrzanowskich Cyklistów. O 11.30 nastąpiła inauguracja IV Chrzanowskiego Maratonu Czytania Dzieciom. O 14. już tradycyjnie podczas parady, zaprezentowały się orkiestry dęte. Po paradzie mieszkańcy mieli okazję zobaczyć prawdziwe kozackie show z bitwami na szable i gotowaniem potrawy kozackiej. Największe tłumy zgromadziła jednak gwiazda wieczoru. Prawdziwa pierwsza liga polskiej muzyki rockowej, legendarna Budka Suflera rozgrzała publikę. Nie zabrakło największych hitów zespołu. Warto dodać, że występ w Chrzanowie był częścią pożegnalnej trasy zespołu. Na zakończenie tegorocznych Dni Chrzanowa odbył się pokaz sztucznych ogni. 

Zobacz zdjęcia z:

Już wkrótce zdjęcia z:

  • Relacja z rajdu motocyklowego "Caban"

Skrót atrakcji:

Koncert Budki Suflera: