Dlaczego organizm człowieka potrzebuje witaminy A?
Witamina A jest jednym z podstawowych składników budujących odporność organizmu. Dzięki niej człowiek widzi wyraźnie zarówno w dzień, jak i po zmroku. Retinol ma także wiele innych, mniej znanych właściwości, które znacznie ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Witamina A wpływa na:
- szybkie gojenie się ran,
- zdolności regeneracyjne komórek,
- produkcję czerwonych krwinek,
- dobry stan włosów, skóry i paznokci,
- wzmocnienie układu immunologicznego,
- potencję u mężczyzn.
Retinol wykazuje także działanie przeciwnowotworowe. Ten związek chemiczny ogranicza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, płuc, prostaty oraz piersi.
Oznaki niedoboru witaminy A
Osoby stosujące zbilansowaną dietę rzadko zmagają się z niskim poziomem retinolu. Pierwsze objawy niedoborów w organizmie są znakiem, że należy wzbogacić swój jadłospis lub wdrożyć odpowiednią suplementację. Zbyt niski poziom witaminy A przejawia się poprzez:
- kurzą ślepotę, czyli zaburzenia widzenia po zmroku,
- łamliwe i matowe włosy oraz paznokcie,
- suchość skóry i oczu,
- trądzik,
- osłabienie odporności i brak apetytu,
- częste biegunki.
Kobiety cierpiące na niedobór witaminy A mogą zaobserwować u siebie zaburzenia miesiączkowania oraz problemy z zajściem w ciążę. Innym sygnałem alarmowym jest częste dzwonienie w uszach — ta dolegliwość występuje w szczególności u osób starszych.
Komu może brakować witaminy A?
Niedobór retinolu najczęściej stwierdza się u seniorów oraz kobiet ciężarnych lub karmiących piersią. Dodatkową suplementację powinny rozważyć również osoby spędzające dużo czasu przed komputerem oraz nałogowi palacze i alkoholicy. W grupie zmagającej się z niskim poziomem witaminy A znajdują się wcześniaki, chorzy na mukowiscydozę, a także ludzie, których dieta jest monotonna i uboga w wartościowe składniki odżywcze. Zgodnie z zaleceniami lekarzy, dzieci powinny spożywać 400-900 µg retinolu dziennie. Norma dla kobiet wynosi 700 µg, a dla karmiących matek 1300 µg. Mężczyźni każdego dnia muszą dostarczać do organizmu 900 µg witaminy A.
Gdzie występuje najwięcej witaminy A?
Najlepszym źródłem witaminy A jest wątróbka z kurczaka oraz wątroba wieprzowa i wołowa. Poza podrobami warto regularnie spożywać sery, jaja, masło, oraz węgorza i tuńczyka. Produkty spożywcze zawierające wysoką ilość retinolu to również cielęcina, kaczka, kurczak, pstrąg, łosoś oraz jogurty owocowe. Wegetarianie oraz weganie mogą przyjmować witaminę A w postaci beta-karotenu. Jego głównym źródłem jest marchew, a także szpinak, pomidory, sałata, czerwona papryka, śliwki, wiśnie i brzoskwinie.