Witamina A - gwarancja zdrowia i pięknego wyglądu
Witamina A, nazywana też retinolem, jest związkiem znanym w świecie medycznym od wielu lat. Ludzki organizm potrzebuje jej do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ ta witamina spełnia kilka ważnych funkcji fizjologicznych. Retinol odpowiada między innymi za prawidłowe widzenie oraz pozytywnie wpływa na odporność. Poznaj najważniejsze właściwości tego związku chemicznego.

Dlaczego organizm człowieka potrzebuje witaminy A?

Witamina A jest jednym z podstawowych składników budujących odporność organizmu. Dzięki niej człowiek widzi wyraźnie zarówno w dzień, jak i po zmroku. Retinol ma także wiele innych, mniej znanych właściwości, które znacznie ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Witamina A wpływa na:

  • szybkie gojenie się ran,
  • zdolności regeneracyjne komórek,
  • produkcję czerwonych krwinek,
  • dobry stan włosów, skóry i paznokci,
  • wzmocnienie układu immunologicznego,
  • potencję u mężczyzn.

Retinol wykazuje także działanie przeciwnowotworowe. Ten związek chemiczny ogranicza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, płuc, prostaty oraz piersi.

Oznaki niedoboru witaminy A

Osoby stosujące zbilansowaną dietę rzadko zmagają się z niskim poziomem retinolu. Pierwsze objawy niedoborów w organizmie są znakiem, że należy wzbogacić swój jadłospis lub wdrożyć odpowiednią suplementację. Zbyt niski poziom witaminy A przejawia się poprzez:

  • kurzą ślepotę, czyli zaburzenia widzenia po zmroku,
  • łamliwe i matowe włosy oraz paznokcie,
  • suchość skóry i oczu,
  • trądzik,
  • osłabienie odporności i brak apetytu,
  • częste biegunki.

Kobiety cierpiące na niedobór witaminy A mogą zaobserwować u siebie zaburzenia miesiączkowania oraz problemy z zajściem w ciążę. Innym sygnałem alarmowym jest częste dzwonienie w uszach — ta dolegliwość występuje w szczególności u osób starszych.

Komu może brakować witaminy A?

Niedobór retinolu najczęściej stwierdza się u seniorów oraz kobiet ciężarnych lub karmiących piersią. Dodatkową suplementację powinny rozważyć również osoby spędzające dużo czasu przed komputerem oraz nałogowi palacze i alkoholicy. W grupie zmagającej się z niskim poziomem witaminy A znajdują się wcześniaki, chorzy na mukowiscydozę, a także ludzie, których dieta jest monotonna i uboga w wartościowe składniki odżywcze. Zgodnie z zaleceniami lekarzy, dzieci powinny spożywać 400-900 µg retinolu dziennie. Norma dla kobiet wynosi 700 µg, a dla karmiących matek 1300 µg. Mężczyźni każdego dnia muszą dostarczać do organizmu 900 µg witaminy A.

Gdzie występuje najwięcej witaminy A?

Najlepszym źródłem witaminy A jest wątróbka z kurczaka oraz wątroba wieprzowa i wołowa. Poza podrobami warto regularnie spożywać sery, jaja, masło, oraz węgorza i tuńczyka. Produkty spożywcze zawierające wysoką ilość retinolu to również cielęcina, kaczka, kurczak, pstrąg, łosoś oraz jogurty owocowe. Wegetarianie oraz weganie mogą przyjmować witaminę A w postaci beta-karotenu. Jego głównym źródłem jest marchew, a także szpinak, pomidory, sałata, czerwona papryka, śliwki, wiśnie i brzoskwinie.