Odporność organizmu zależy od wielu czynników. Każdy z nas ma na nią pozytywny lub negatywny wpływ. Wiąże się on przede wszystkim z prawidłowym odżywaniem i aktywnym trybem życia. Alkohol, papierosy i brak snu nie są naszymi sprzymierzeńcami. Warto więc postawić na dietę bogatą w witaminy i minerały oraz aktywny wypoczynek.
Kilka faktów o odporności
Odporność to umiejętność obrony organizmu przed działaniem czynników takich jak: brak wody, pokarmu, obecność toksyn, pasożytów czy mikroorganizmów chorobotwórczych. Nie funkcjonuje on wówczas w prawidłowy sposób. Jest osłabiony, szybciej się męczy. Człowiek ma wtedy problemy również ze snem. Kiedy nasz organizm zaczynają atakować wirusy, walkę z nimi rozpoczyna układ odpornościowy.
Białe ciałka krwi (limfocyty) wydzielają związki chemiczne, czyli przeciwciała. Unieszkodliwiają one wirusy i bakterie wywołujące choroby. Organizm jest najbardziej narażony na ich atak szczególnie przed początkiem jesieni. Wtedy to temperatura gwałtowanie spada. Zaczynają się jesienne opady, a ponura aura może doprowadzić do stanu ogólnej apatii i niechęci do wykonywania codziennych czynności.
Na spadek odporności ma wpływ kilka czynników. Przede wszystkim jest to brak snu. System obronny organizmu obniża wówczas produkcję limfocytów (norma u dorosłych to 18-44% w składzie krwi). Dlatego odpowiednio długi sen, trwający około 7-8 godzin na dobę pozwala na odpowiednią regenerację organizmu.
Używki również nie mają pozytywnego wpływu na organizm. Kawa, papierosy czy alkohol niszczą witaminy A, C, E i B oraz komórki odpowiadające za odporność. Nikotyna sprzyja powstawaniu wolnych rodników i podrażnia śluzówki dróg oddechowych. Wtedy to wirusy mogą łatwiej zaatakować organizm. Nadmiar kawy powoduje wypłukiwanie z organizmu wapnia, co negatywnie przekłada się na większą przepuszczalność błon komórkowych, a tym samym na szybsze przenikanie wirusów do organizmu.
Nieprzemyślana antybiotykoterapia zaburza działanie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Stosowanie antybiotyków aby szybko postawić się na nogi przy zwykłej infekcji jest bardzo dużym błędem. W perspektywie czasu powodują duże negatywne skutki uboczne upośledzając naturalną odporność.
Życie w ciągłym stresie oraz brak ruchu są kolejnymi czynnikami negatywnie wpływającymi na zdolność organizmu do obrony przed chorobami. Organizm rozpoczyna wtedy nadmierną produkcję kortyzolu osłabiającego układ odpornościowy, co z kolei ogranicza wytwarzanie białych ciałek krwi.
Postaw na zdrowe pokarmy i ruch
Postaraj się w jak największym stopniu ograniczyć spożywanie niezdrowych pokarmów. Odstaw produkty tłuste, zawierające emulgatory, polepszacze smaku i aromatu czy barwniki. Wprowadź do swojej diety więcej warzyw i owoców. Zwróć przede wszystkim uwagę na dostarczanie organizmowi codziennej dawki witamin.
Witamina A (zawarta w nabiale, jajkach, marchwi, papryce, dyni, mango, szpinaku, szczawiu i szczypiorku) wpływa dodatnio na dobry stan błony śluzowej dróg oddechowych. Zwiększa również liczbę komórek walczących z wirusami. Witamina C (znajdująca się w cytrusach, czarnej porzeczce, żurawinie, brokułach, natce pietruszki i rzepie) ożywia produkcję interferonu. To białko, które pomaga w walce z zarazkami. Neutralizuje także wolne rodniki oraz pobudza białe ciałka krwi. Witamina E (zawarta w pestkach słonecznika, migdałach, orzechach, oleju i rybach) likwiduje wolne rodniki. Przyczynia się do produkcji czerwonych ciałek krwi i działa przeciwzapalnie. Witaminy z grupy B (znajdujące się w bananach, awokado, mięsie, rybach i produktach pełnoziarnistych) przyczyniają się do produkcji białek, hormonów i enzymów niezbędnych do wzmocnienia układu odpornościowego.
Aby zacząć budować swoją odporność, każdy dzień powinieneś rozpoczynać od pożywnego śniadania. Możesz postawić na zdrowe płatki owsiane połączone z owocami lub kaszę jaglaną z cynamonem, odrobiną imbiru i wanilii. W ciągu dnia staraj się jeść przynajmniej pięć posiłków spożywanych co 3 – 4 godziny. Dostarczona energia pozytywnie wpłynie na pracę twojego organizmu. Nie zapominaj o owocach i warzywach. Zamiast sięgać po słodycze pomiędzy posiłkami, postaw na przykład na surówkę ze startego jabłka i marchwi.
Ruch ma dodatni wpływ na budowanie układu odpornościowego naszego organizmu. Warto postawić na krótkodystansowe biegi na świeżym powietrzu, siłownię czy basen. Możesz tutaj pomyśleć o miesięcznym karnecie, który jest bardziej opłacalny niż pojedyncze wejścia. Jeśli nie masz budżetu na takie „szaleństwa” wejdź na stronę mikrorata.pl i weź pożyczkę z małą ratą na swoje przyjemności.Wystarczy, że 3 razy w tygodniu będziesz regularnie ćwiczyć. Twój organizm tylko na tym zyska. Podczas fizycznej aktywności, produkcja hormonu stresu znacznie spada. Organizm staje się bardziej odporny na zmiany pogody.
Suplementy diety
O suplementach diety słyszy się coraz więcej. Ich zadaniem jest uzupełnianie składników brakujących w diecie. Jeżeli organizm otrzymuje odpowiednią ilość energii (u kobiety to 2000 kcal dziennie, u mężczyzny 2500), suplementy stają się zbędne. Jeśli natomiast stosowana dieta nie dostarcza potrzebnej energii, są one w stanie pomóc. Należy pamiętać, iż nie mają one właściwości leczniczych. Powinny jedynie dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych.
W internecie można znaleźć wiele artykułów odnośnie do suplementów diety. Użytkownicy pytają przede wszystkim o efekt placebo. Polega on na tym, iż osoba zażywająca tego rodzaju tabletki, wierzy w ich działanie, nawet gdy nie zawierają one substancji aktywnych. Niemiecki psycholog żywienia, dr Thomas Ellrott, przeprowadził badania dotyczące efektu placebo. Uczestnicy podzieleni na dziesięć grup zażywali suplementy diety. Ostatnia z nich otrzymała właśnie placebo. Efekty były zaskakujące – wszystkie osoby schudły o ok. 2 kg w ciągu 2 miesięcy. Eksperyment dowiódł, że wszystko zależy od psychiki człowieka stosującego suplementy.
Jak najlepiej wzmocnić odporność?
-
Gorące zupy
Możesz tutaj postawić na zupy, które pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy: walczą z wirusami, poprawiają pamięć, przyspieszają przemianę materii. Pamiętaj o dodaniu rozgrzewających przypraw: cynamonu, imbiru, kolendry, goździków, itp.
-
Syrop z czosnku
Czosnek zawiera allicynę, która jest skuteczna w walce z bakteriami. To również naturalny antybiotyk. By nie dać się przeziębieniom i grypie, można zrobić z niego syrop. Wystarczą dwie główki czosnku, 3 cytryny, 6 łyżeczek naturalnego miodu i szklanka wody.
-
Miód
Posiada on właściwości antybakteryjne, regenerujące i lecznicze. Ma pozytywny wpływ na układ oddechowy oraz układ krążenia. Pomaga zwalczyć kaszel, katar, a nawet stany podenerwowania. Pamiętaj, żeby nie dodawać go do gorących potraw czy napojów. Traci on swoje działanie lecznicze już w temperaturze 40 stopni Celsjusza.