nóż

Pierwsze skojarzenie jakie zazwyczaj przychodzi do głowy myśląc o nożach, to ich wykorzystanie w kuchni. I słusznie, bowiem właśnie tam codziennie miliony ludzi używa tego prostego i jednocześnie niezbędnego elementu wyposażenia. Jednak czy wystarczy mieć w kuchni jeden rodzaj noża, aby przygotowywanie posiłków było łatwe i przyjemne?

Pojedynczo lub w zestawie

Aby praca w kuchni była efektywna warto wyposażyć się w zestaw noży kuchennych. Elementy zestawu można dobierać pojedynczo, ale najbardziej popularnym rozwiązaniem jest zakup już skompletowanego zestawu, który obejmuje kilka noży przeznaczonych do różnych prac. Zestaw obejmuje zazwyczaj także stojak na noże, który nie tylko pozwala na bezpieczne przechowywanie noży, ale również efektownie wygląda na kuchennym blacie. Szeroka oferta zarówno pojedynczych noży jak i całych zestawów dostępna jest np. na stronie sklepu ostry-sklep.pl.

Rodzaje noży kuchennych

Niezaleznie od tego, czy noże kompletujemy pojedynczo czy też nabywamy cały zestaw, jest kilka rodzajów noży, które powinniśmy posiadać. Oto one:

  • Nóż do chleba – to zazwyczaj jeden z największych noży z całego zestawu. Ma charakterytyczny wygląd, bowiem ostrze wyposazone jest w duże ząbki, które pozwalają przekoić twardą, chrupiącą skórkę świeżego pieczywa.
  • Nóż do mięsa – to również zazwyczaj duży nóż, który ma wygodną szeroką rączkę oraz równie szerokie ostrze. Nóż do mięsa powinien być bardzo ostry i stabilnie trzymać się w dłoni.
  • Nóż do obierania – to zazwyczaj mały nożyk z długą, wąską rączką. Służy do obierania warzyw i owoców. Niektóre noże mogą posiadać, np. ząbkowane ostrze lub zakrzywiony koniec, który ułatwia wycinanie i modelowanie różnych dekoracyjnych wzorków.
  • Nóż unwersalny – jak sama nazwa wskazuje, jest wykrzystywany zarówno do krojenia, jak i obierania. Noże uniwersalne dostepne są w różnych rozmiarach. Przeważnie posiadają gładkie ostrze oraz wygodną rączkę.
  • Nóż szefa kuchni – to duzy nóż, który posiada szerokie i często nieco zaokrąglone ostrze. Służy nie tylko do krojenia, ale również siekania i porcjowania.

Funkcjonalny dodatek do zestawu podstawowego

Oprócz noży, które whodza w skłąd podstawowego zestawu, warto zaopatrzyć się również w noże do sera i do filetowania. Noże do sera przybierają różne kształty. Najbardziej popularny jest nóż, którego ostrze wyposażone jest w drobne ząbki i otwory, które mają zapobiegac przyklejaniu się sera do noża. Ostrze zakończone jest często małymi widełkami. Nóż do filetowania to nóż z wąskim i długim ostrzem, które pozwala bez problemu oddzielić mieso od szkieletu lub skóry.