Libiąż: Tradycyjne kulinaria Chrzanolandii

1 min czytania

Tradycyjne kulinaria Chrzanolandii

W dniu 2 marca 2016 roku odbyła się konferencja prasowa Tradycyjne kulinaria Chrzanolandii” , będąca podsumowaniem prac Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo na Jurze” na rzecz ochrony tradycyjnych potraw: buchty bolęcińskiej, hulajd i mirowskiej parzybrody.

To pierwsze produkty tradycyjne zgłoszone przez Lokalną Grupę Działania Partnerstwo na Jurze”, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Aktualnie w powiecie chrzanowskim zarejestrowane są cztery potrawy, a w Małopolsce 164, łącznie w Polsce 1521.

To niezwykle ważne wyróżnienie, poświadczające wyjątkową jakość, wyśmienity smak i wytwarzanie zgodne z tradycyjnymi metodami produkcji, od co najmniej 25 lat oraz wspaniała promocja dla Ziemi Chrzanowskiej.

W konferencji udział wzięli przedstawiciele: parlamentu, władz wojewódzkich, samorządowych, instytucji kultury, członkinie kół gospodyń wiejskich, organizacje pozarządowe i grupy nieformalne, przedsiębiorcy, przedstawiciele telewizji i prasy.

W trakcie konferencji Prezes LGD Jerzy Kasprzyk przedstawił prezentacje multimedialną dotyczącą przebiegu prac, których efektem jest rejestracja tradycyjnych potraw powiatu chrzanowskiego.

Strona Urzędu Miejskiego w Libiążu,

libiaz.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=4014⟨=pl

Autor: -