Na ostatnim posiedzeniu Małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich w Mętkowie zaprezentowały tradycyjną Mętkowską Marchwionkę, która uzyskała rekomendację do wpisu na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Rekomendacja dla Mętkowskiej Marchwionki

Potrawa ta ma już ponad stu letnią tradycję, a receptura jej przygotowania jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. KGW w Mętkowie kultywuje tradycję, przekazuje dziedzictwo kulinarne od ponad 70-ciu lat. Głównym składnikiem potrawy jest korzeń marchwi. Ta tradycyjna potrwa serwowana była przede wszystkim w dni powszednie, a wszystkie potrzebne do jej przygotowania składniki pochodziły z gospodarstw mieszkańców. Receptura i sposób jej przyrządzania nie zmieniły się od lat. Marchwionkę gotowali wszyscy, bo można było ją bardzo szybko przyrządzić. Jest prostym i pożywanym daniem przygotowywanym przeważnie na obiad. Do marchwionki przybierało się ziemniaki. Ziemniaki były omaszczone słoninką, ewentualnie cebulką duszoną w śmietanie.

Rekomendacja dla Mętkowskiej Marchwionki