Alwernia: Finał 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku 2015

2 min czytania

Dodano:
02 wrzesień 2015

KGW z Mirowa uczestniczyło w Finale z potrawą Żurek z pypkami, półfinałowym zwycięzcą Konkursu Małopolski Smak w kategorii Jak U mamy.

Małopolski Festiwal Smaku to największe wydarzenie kulinarne w regionie, promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne, tradycyjne oraz regionalne.

W czerwcu i lipcu w siedmiu miastach odbywały się półfinały festiwalu, na których lokalni producenci walczyli o uznanie jury i publiczności. W konkursie Małopolski Smak, zgłoszone produkty i potrawy oceniała komisja konkursowa.

W półfinale w Oświęcimiu, KGW w Mirowie zostało laureatem w kategorii Jak u mamy z potrawą Żurek z ziemniakami okraszony pypkami, Potrawa ta co prawda nie zwyciężyła w finale, ale przepis na nią został umieszczony w publikacji Małopolanie gotują”, w której znalazły się najlepsze przepisy z regionu Małopolski.

Podczas Finału na Placu Wolnica w Krakowie na pięknie przystrojonym stoisku KGW z Mirowa obecna była Pani Wiceburmistrz Anna Rajca, która wspierała konkursowe zmagania. Prezentowana przez panie z KGW potrwa cieszyła się powodzeniem u publiczności i do skrzyneczki znajdującej się na stoisku, chętnie wrzucane były karty z głosem na degustowaną potrawę.

Panie z KGW rozdawały również naszą lokalną książkę kucharską Smaki Alwerni” zawierającą zebrane przez nie przepisy kulinarne regionalnych potraw z naszej gminy, które przygotowywane były przez ich babcie i mamy i są przygotowywane obecnie. Książka bardzo się podobała i znalazła uznanie również wśród członków jury.

Laureaci 11 edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku

  • Grand Prix - Kiełbasa Krakowska Sucha Stanisława Mądrego z Nowej Wsi Szlacheckiej
  • II miejsce - Baranina Gajowego Pani Izabeli Grądalskiej z Gorlic
  • III miejsce - Rolada z indyka firmy Stanpol z Młoszowej
  • Wyróżnienie - Pstrąg ojcowski Pani Magdalena Węgiel z Przybysławic
  • Wyróżnienie - Pokrzywa w soku jabłkowym z Tłoczni Pawłowscy” ze Żbikowic.

Publiczność odwiedzająca przez dwa dni Festiwal degustowała i wskazała, ich zdaniem, najsmaczniejsze produkty i potrawy w czterech kategoriach:

  • Ekologiczne Przysmaki” Jurajska orzechówka zalana jankielowym czarem pustyni Pana Roberta Tracza z Huciska,
  • Tradycyjne Specjały” Chleb świąteczny z firmy Patrycja i Paweł z Kwaśniowa Górnego,
  • Smakołyk z Legendą”- Pokrzywa w soku jabłkowym z Tłoczni Pawłowscy” ze Żbikowic
  • Jak u Mamy”- Tort chlebowy Pań ze Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy

Przypomnijmy, że Koło Gospodyń Wiejskich z Mirowa na 9.Małopolskim Festiwalu Smaku w 2013 roku - wygrało w plebiscycie Małopolski Smak w Kategorii Jak u Mamy z potrawą - Flaki z kaszą, a w 2014roku, na 10. Małopolskim Festiwalu Smaku - w Kategorii Jak u Mamy prezentowało potrawę Parzybroda.

Finał 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku 2015 Plac Wolnica w Krakowie


alwernia.pl/dla-mieszkancow/aktualnosci/aktualnosc/505.html

Autor: -