Wspólne gotowanie to najprostszy sposób na zachęcenie dzieci do zdrowego jedzenia – przekonuje doradca kulinarny Jagna Niedzielska, która gościła niedawno u uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 8 w Trzebini.
Event prozdrowotny w szkole to nagroda za przygotowaną przez uczniów prezentację multimedialną
Od siedmiu lat placówka uczestniczy w realizacji ogólnopolskiego projektu „Gotuj się na zmiany”, organizowanego przez markę WINIARY. Skupia się on na wybranych obszarach edukacyjnych związanych z kształtowaniem dobrych nawyków żywieniowych i odpowiedzialnego podejścia do otaczającego świata w duchu zero waste. Program pokazuje, że zdrowy styl życia nie musi się kojarzyć z nudą na talerzu. Uczniowie, podczas dodatkowych zajęć, realizują scenariusze lekcji, które pomagają im wejść w świat dobrych nawyków żywieniowych.
- Wiedza przekazywana jest uczniom w formie atrakcyjnych filmów z popularnymi influencerami, prezentacji oraz quizów. Podczas zajęć dowiadują się m.in. o zdrowym stylu życia, zasadach prawidłowego odżywiania, jak również o racjonalnym gospodarowaniu żywnością. Za realizację scenariuszy zajęć lekcyjnych otrzymujemy punkty, które można wymienić na nagrody. W maju grupa uczniów naszej szkoły stworzyła prezentację multimedialną, którą zgłosiliśmy do konkursu „Przyszłościowe sposoby na niemarnowanie żywności”. I udało się! Zdobyliśmy nagrodę główną, która była organizacja eventu prozdrowotnego w szkole – mówi Wioleta Bączek, która odpowiada za realizację projektu w Szkole Podstawowej nr 8.
Placówkę na osiedlu Widokowym osobiście odwiedziła Jaga Niedzielska, propagatorka ruchu zero waste, doradczyni kulinarna, influencerka. Byli też inni goście. Zorganizowano m.in. konkursy sportowe z finalistką Master Chef Junior - Sonią Rudolf, szkolenia z Dawidem Łasińskim, znanym w sieci jako „Pan Belfer".