Nowoczesny, przeszklony obiekt z biblioteką, mediateką, salą konferencyjną na ponad 150 miejsc, salą ślubów, kawiarnią, galerią, biurami. A obok urządzony, zielony plac – całoroczne miejsce spotkań dla mieszkańców. To pomysł na zagospodarowanie terenu na rogu ulic Krakowskiej i Ochronkowej w Trzebini, który od lat stoi pusty.

wizualizacja strona

Przed wyborami Burmistrz Jarosław Okoczuk zapowiadał urządzenie zieleńca w samym centrum miasta. Od zapowiedzi przechodzi do konkretów.

Ten obiekt ma wyróżniać Trzebinię

- Chcę wreszcie wykorzystać potencjał tej działki, by mieszkańcy mieli gdzie wyjść, spędzić czas z rodziną, znajomymi. Chcę im dać przestrzeń do wspólnego spędzania czasu bez względu na porę roku. W planach mam budowę obiektu, który będzie nie tylko funkcjonalny. Ma wyróżniać Trzebinię na tle innych miast. Każdy, kto będzie przejeżdżał przez miasto, ma zwrócić na niego uwagę i zapamiętać – mówi Jarosław Okoczuk, Burmistrz Miasta Trzebini.

Koncepcja wielowariantowa zagospodarowania działki na rogu ulic Krakowskiej i Ochronkowej jest gotowa. Na zlecenie gminy zaprojektował ją duet młodych architektów - Paulina Walusiak-Bogumił (SALA studio) oraz Wojciech Wiatr (RAWW).

- Naszym założeniem była kreacja całkiem nowej przestrzeni miejskiej: zielonego placu, przeznaczonego do życia miejskiego oraz budynku, który scala funkcje edukacyjną, kulturalną, w którym można zorganizować konferencje, briefingi, a także koncerty czy wystawy. Ponadto, zaprojektowany obiekt stwarza możliwość komercyjnego wynajmu pomieszczeń z przeznaczeniem na przykład na biura, kawiarnię – podkreśla Paulina Walusiak-Bogumił.

Architektom zależało, by budynek przysłonił zaplecze techniczne kamienic, zlokalizowanych w południowej pierzei Rynku, w tym Domu Handlowego Orion. Równocześnie wkomponował się w istniejącą zabudowę.

Miasto się rozwija i pojawia się coraz więcej przykładów ciekawej architektury, także obiektów jednorodzinnych - https://www.mgprojekt.com.pl

To miejsce ma tętnić życiem

- Budowla ma współczesną formę wynikającą z Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego. Wewnątrz budynku znajdują się zaprojektowane bryły o zdefiniowanych funkcjach, wynikających z potrzeb Zamawiającego. Każda z nich ma swoje określone przeznaczenie. Całość ułożona jest w taki sposób, by między bryłami powstawały wolne balkony/tarasy, otwierające się na górną część foyer. W ten sposób funkcje, znajdujące się w bryle, otwierają się na przestrzeń wspólną i przenikają wzajemnie. Od strony placu budynek zamknięty jest szklaną fasadą, która z jednej strony dobrze doświetli i wyeksponuje wnętrze, z drugiej stanowić będzie ekran odbijający zieleń pobliskiego placu przy ul. Ochronkowej – mówi Wojciech Wiatr.

Budynek ma mieć 2586 mkw powierzchni użytkowej. W koncepcji założono cztery kondygnacje. Główne wejście przewidziano od ul. Ochronkowej. Od północnej strony będą dwa dodatkowe wejścia. Tam też powstaną klatki schodowe i windy, prowadzące na wszystkie piętra. Od strony południowej będzie istniała możliwość sezonowego otwarcia przeszklonej fasady.

Na parterze przewidziano obszerne foyer, które ma pełnić rolę czytelni miejskiej. Ale nie tylko. Założenie jest takie, że to miejsce ma tętnić życiem. Będą się tam mogły odbywać również warsztaty, koncerty, spotkania, wernisaże. Obok powstaną kawiarnia, szatnie.

Na pierwszym piętrze zaprojektowano mediatekę, salę konferencyjną dla 156 osób z możliwością podziału na trzy mniejsze pomieszczenia, na drugim – dalsza część biblioteki, biura. Na ostatnim ma się mieścić sala ślubów, biblioteka, biura.

Jest i parking

Architekci znaleźli również sposób na wygospodarowanie miejsca na parking. Chcą wykorzystać naturalne ukształtowanie terenu i różnicę poziomów na działce.

- Proponujemy wylanie betonowej płyty. Na niej zaprojektowaliśmy plac z alejkami spacerowymi, ławkami, dużą ilością zieleni. Wygospodarowaliśmy też miejsce na budynek gastronomiczny, który można by postawić od strony komisariatu policji. Obiekt dopełnia całości założenia. Stanowi tez barierę akustyczną od strony drogi krajowej. Poniżej przewidzieliśmy przewietrzany parking na 73 miejsca postojowe. Kolejnych 17 miejsc może powstać przy budynku – wyliczają architekci.

Dojazd do budynku prowadziłby od strony ul. Ochronkowej i dodatkowo od strony ul. Krakowskiej przez plac postojowy za młynem (ale tylko dla kierowców jadących od strony Młoszowej).

 wizualizacja 1 strona

Łączy kilka funkcji naraz

Koszt budowy nowego obiektu i urządzenia terenu obok przed nim szacowany jest na kilkanaście milionów złotych.

- Dla budżetu gminy to duża kwota, dlatego postaram się zdobyć na ten cel pieniądze z funduszy zewnętrznych. Istnieje również możliwość otrzymania niskoprocentowej pożyczki na przykład z Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. Konieczne jest jednak opracowanie dla tego terenu Gminnego Programu Rewitalizacji. Działania w tym kierunku już podjąłem – informuje Burmistrz Okoczuk, i dodaje:

- Mam świadomość, że pomysłów na zagospodarowanie działki po Aholdzie było już bez liku. Wśród przedstawianych wcześniej propozycji była m.in. budowa szklanej estakady nad ul. Krakowską, pawilonów handlowo-usługowych i połączenie ich pasażem na wysokości Domu Handlowego Orion. Był też pomysł postawienia tam przeszklonego salonu samochodowego czy apartamentowca. Myślę, że przedstawiona przez nas koncepcja jest najlepsza, bo zakłada połączenie kilku funkcji. Przede wszystkim jednak ma sprawić, że to miejsce wreszcie ożyje – kwituje Jarosław Okoczuk.

wizualizacja2 strona

Dodaj komentarz
Komentarze nie odnoszące się bezpośrednio do treści artykułu, obraźliwe, nieprawdziwe oraz niezgodne z prawem, reklamowe publikowane bez zgody wydawcy mogą zostać usunięte przez administrację. Komentarz osoby niezalogowanej, który zawiera link/i jest zatwierdzany ręcznie przez administrację.