Woda jako ważny element wielu procesów technologicznych musi cechować się odpowiednią jakością. Aby ją zbadać, wykonuje się pomiar aktywności wody.

Pod względem chemicznym woda składa się z dwóch pierwiastków – wodoru oraz tlenu. Jednak w tej substancji znajduje się także szereg innych składników, w tym jony, drobnoustroje czy zanieczyszczenia, które mogą zmieniać jej właściwości.

 

Czym jest aktywność wody?

Aktywność wody czy aktywność wodna, w skrócie określana jako AW, to ważny parametr jakościowy wody stosowany w wielu gałęziach przemysłu, w tym między innymi w branży spożywczej i farmaceutycznej.

Aby określić parametry wody, wykonuje się specjalistyczne badanie – pomiar aktywności wody.

 

Kiedy prowadzi się pomiary aktywności wody?

Pomiar aktywności wody prowadzony jest w celu oznaczenia jakości wody. Za jego pomocą sprawdza się szybkość przebiegu różnych procesów starzeniowych i biochemicznych w próbce wody.

Woda odpowiedniej jakości wpływa na jakość końcowego produktu, dlatego też konieczne jest jej regularne monitorowanie przez pomiar aktywności wody. Woda niskiej jakości może zmieniać swoją barwę, zapach i smak, a nawet może być niebezpieczna dla zdrowia i życia, na przykład przez zawartość pleśni.

 

Gdzie można wykonać pomiar?

Aktualnie pomiar aktywności wody prowadzony jest w wielu laboratoriach badawczych na terenie całego kraju. Istnieje także możliwość wykonania specjalnych instalacji pomiarowych w zakładach.

Usługi w tym zakresie oferuje Laboratorium Badawcze ALAB Plus, które specjalizuje się w badaniach żywności, pasz, a także ocenie higieny produkcji w różnych branżach.