Czekoladowo-orzechowy stadion narodowy? Czemu nie! Dla Magdaleny Kamińskiej i Agnieszki Stojek, uczennic Zespołu Szkół Zawodowych w Chrzanowie wykonanie takiego stadionu to żaden problem. Za tort w kształcie stadionu narodowego i inne słodkie wyroby dziewczęta zostały nagrodzone drugim miejscem w XI Małopolskim Konkursie Kucharsko-Cukierniczym o Puchar Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Za wykonanie kibicowskich przekąsek w konkursie kucharskim laury otrzymały także Paulina Klocek i Ewa Dziedzic.
Tort "Delicja narodowa", ciastka "Eurolandki" i "Marzenie kibica" to prawdziwe kulinarne dzieła sztuki, które doceniło jury konkursu. - Zaproponowano nam wzięcie udziału w warszawskim EXPO 2012 - cieszy się opiekunka dziewczyn, Adamina Lasoń. Prace dziewczyn do tego stopnia urzekły organizatorów, że od jednego z nich młode adeptki sztuki cukierniczej dostały nawet propozycję pracy.
Jak smakuje stadion narodowy? - Ciasto ma dwie podstawy czekoladowe i jedną daktylowo-orzechową. Przełożone jest kremem kawowym z wiśniami w spirytusie. Wszystko to sowicie okraszone bitą śmietaną - opowiada Adamina Lasoń. Taki stadion spodobałby się zapewne nie tylko fanom futbolu. Paulina Klocek i Ewa Dziedzic za swoje przekąski dla kibiców również zostały docenione. Ich kalafiory i brokuły w cieście piwnym na pewno zasmakowałby niejednemu kibicowi.
Magdalena Kamińska, Agnieszka Stojek i Adamina Lasoń z swoimi nagrodzonymi pracami. Fot. Archiwum ZSZ Chrzanów