Grecka pizza na 3 sposoby

2 min czytania

Kuchnia grecka i włoska, choć różnią się od siebie, mają ze sobą również wiele wspólnego. Nie ma w tym nic dziwnego. W końcu obie są kuchniami śródziemnomorskimi. W obu więc ważną rolę odgrywa m.in. oliwa z oliwek (i same oliwki!), a także świeże, aromatyczne warzywa czy też ryby i owoce morza. I właśnie dlatego pizza tak rewelacyjnie smakuje również w towarzystwie typowo greckich dodatków. Jeśli nie wierzysz, koniecznie wybierz jedną z takich kompozycji, zamawiając danie w dostawie. Pizza w Krakowie czy w Atenach w wersji greckiej będzie smakowała fenomenalnie. A jakich składników na niej szukać? Oto trzy klasyczne”, a zarazem intrygujące kompozycje.

Zacznijmy od absolutnej klasyki. Myśląc o Grecji i kuchni z tamtego rejonu świata, łatwo jest wskazać najbardziej typowe składniki. Po pierwsze oczywiście ser feta. Miękki, twarogowy, zamoczony w solance, charakterystycznie słony… po prostu pyszny! Ale uwaga! W Polsce feta smakuje nieco inaczej. Ta prawdziwa ma bardziej elastyczną, gumową” teksturę i przypomina odrobinę twaróg, jest też mniej słodka. Nie daj się więc zaskoczyć!

A co do fety? Fenomenalne oliwki obowiązkowo te prosto z Grecji. Mogą być zarówno zielone, które są delikatniejsze, a zarazem bardziej charakterystyczne. Czarne zaś dodadzą kompozycji ciekawego koloru i podkreślą smak ciasta. W tym zestawieniu nie może zabraknąć oczywiście również sosu pomidorowego, który powstał z choćby odrobiną czosnku. Pamiętaj, że fetę można zastąpić również innym serem z tego rejonu, a więc halloumi. Jest to ser owczy, który rewelacyjnie smakuje po zgrillowaniu, albo właśnie podpieczeniu.

Bakłażan i czerwona cebula

Jednym z najpopularniejszych dań kuchni greckiej jest musaka. Powstaje ze zgrillowanych bakłażanów przekładanych mięsem mielonym w sosie pomidorowym (uwaga! jest doprawiane inaczej niż włoskie ragu bolognese wyczuwalna w nim jest m.in. nuta cynamonu). Ale bakłażany mogą trafić również na pizzę. Jeśli chcesz ją wykonać w wersji wegetariańskiej niech na ciasto i sos pomidorowy trafią same zgrillowane bakłażany i pokrojona w pióra czerwona cebula. Oferowana w tej wersji pizza w Krakowie czy Warszawie jest często wzbogacana o dodatek mięsa typu gyros. To doskonałe uzupełnienie tej kompozycji, w bardzo greckim stylu!

Tuńczyk i pomidory

Skoro Grecja, to również wspaniałe ryby morskie oraz inne owoce morza. I one mogą trafić na Twoją pizzę w stylu helleńskim. Najprostszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po ogólnodostępnego tuńczyka np. tego z puszki, w sosie własnym (koniecznie wybierz konserwę naprawdę dobrej jakości!). Kompozycję dopełnią plastry świeżego pomidora i, opcjonalnie, kapary one również doskonale stapiają się ze smakiem ryby. Absolutnie godne polecenia zestawienie!

Grecka pizza to prawdziwa uczta dla zmysłów. Nie wahaj się jej więc zamówić lub przygotować. Zdecydowanie warto!

Autor: kk