Obradująca 19 listopada, Rada ds. Produktów Tradycyjnych jednogłośnie przyjęła pochodzące z powiatu chrzanowskiego ziemniaki po cabańsku na listę produktów tradycyjnych Małopolski. Prezentacji pretendującej do miana małopolskiego produktu tradycyjnego potrawy dokonali pan Janusz Kawala, sekretarz Powiatu Chrzanowskiego oraz pani Małgorzata Wojar z Wydziału Promocji i Rozwoju Starostwa w Chrzanowie.
(fot. własna)
Ziemniaki te przygotowywali już w XVIII wieku Cabanie (pasterze), którzy piekli je zawsze na zakończenie dnia. Ta tradycja przekazywana z pokolenia jest wyjątkowa przede wszystkim ze względu na przygotowywanie w gronie rodziny i przyjaciół. Ziemniaki po cabańsku doczekały się własnego festiwalu, który od 2008 roku corocznie towarzyszy Dniom Powiatu Chrzanowskiego. Potrawa odniosła także liczne sukcesu w Małopolskim Festiwalu Smaku. Teraz nominacja czeka na zatwierdzenie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Oby smak ziemniaka po cabańsku pomógł nam rozpromować Chrzanów w całej Polsce.