Gotowanie sous-vide to gotowanie przed długi czas w niskiej temperaturze. Pozawala ono na zachowanie naturalnych smaków oraz aromatów. Potrawy przygotowywane w ten sposób są tak samo delikatne i soczyste w środku, jak i na zewnątrz. Dzięki zamknięciu próżniowemu soki produktów zostają w woreczku. Potrawy zachowują swoje wartości odżywcze. To metoda niegdyś stosowana przez profesjonalistów. Dziś coraz częściej jest ona stosowana w naszych domach. 

Sous-vide, czyli gotowanie w niskiej temperaturze

Przez długi czas gotowanie w domu metodą sous-vide nie było możliwe. Był to sposób przygotowywania dań, z którego słynęły najlepsze restauracje. Dzisiaj każdy z nas może przyrządzić danie metodą sous-vide. Na rynku dostępne są bowiem urządzenia do gotowania sous-vide. Ich ceny są przystępne – na każdą kieszeń. Jakie są zalety gotowania sous-vide? Atrybuty gotowania na parze to:

  • doskonały smak i aromat potraw;
  • zachowana struktura produktów – nie tracą one na objętości;
  • potrawy są zdrowe – zachowują wartości odżywcze;
  • produkty są równomiernie ugotowane;
  • sok z produktów pozostaje w środku;
  • w jednym naczyniu możemy ugotować wiele różnych produktów bez ryzyka, że ich smaki się zmieszają;
  • po mieszkaniu nie roznosi się zapach gotowanych potraw;
  • przygotowane dania są zamknięte próżniowo i dłużej zachowują świeżość.

Jedyną wadą może być czas gotowania, który wymaga od nas większego planowania posiłków. Metoda sous-vide umożliwia nam jednak nastawienie gotowania na noc. Gdy się budzimy mamy już gotowy posiłek do pracy. Jeśli zdecydujemy się na nocną taryfę za prąd, pozwoli nam to dodatkowo na spore oszczędności. Jest to bardzo bezpieczny sposób gotowania potraw.

Urządzenie do gotowania sous-vide

Gdzie można nabyć urządzenie do gotowania sous-vide? Profesjonalny sprzęt znajdziemy w wielu sklepach internetowych oraz sklepach stacjonarnych ze sprzętem domowym. Ile kosztuje urządzenie do gotowania próżniowego? Najtańsze wolnowary możemy kupić już za 200-300 zł. Dostępne są również urządzenia do gotowania sous-vide w cenie powyżej 1000 zł. Możemy również kupić jedynie cyrkulator zanurzeniowy do gotowania w niskich temperaturach i używać go gotując w tradycyjnych garnkach. Kolejna alternatywa to gotowanie przy pomocy termometru do żywności. Jest to jednak mało komfortowe. Jeśli jesteśmy fanami gotowania próżniowego, warto zainwestować w profesjonalny sprzęt. Oprócz tego powinniśmy zaopatrzyć się w woreczki do gotowania lub w zgrzewarkę. Bardzo oszczędne oraz pomysłowe osoby próbują gotować próżniowo w zmywarce podczas zmywania naczyń. Zasadniczo żaden sposób na wolne gotowanie nie jest zły, jeśli przynosi odpowiednie efekty. Z pewnością nie wiele osób skusi się jednak na tę metodę.

Gotowanie próżniowe – co i jak gotować

Do gotowania sous-vide nadaje się zarówno mięso, ryby, warzywa, jak i owoce. W rzeczywistości najczęściej przygotowujemy w ten sposób mięso. Temperatura podczas gotowania powinna wynosić średnio 60 stopni. Czas ten różni się nieco przy poszczególnych produktach. Najczęściej gotujemy próżniowo produkty tj.:

  • karkówka;
  • schab;
  • kaczka;
  • kurczak;
  • indyk;
  • wołowina;
  • ryby;
  • warzywa.

Sporadycznie sięgamy po owoce, które świetnie nadają się do deserów, ale również jako dodatek do mięs.

Z jednej strony na gotowanie próżniowe decydują się wyśmienici kucharze i profesjonaliści. Z drugiej strony jest to idealny sposób przygotowywania dań dla amatorów. Gotując metodą próżniową trudno jest popełnić jakieś kardynalne błędy. Wystarczy nastawić odpowiednio urządzenie i uzbroić się w cierpliwość. Dania zamknięte próżniowo to doskonałe rozwiązanie dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu. Można je przechowywać długo w lodówce lub zamrozić. Warto więc za każdym razem ugotować więcej porcji i sięgać po nie w pracowite dni.

Szukasz więcej przepisów? Sprawdź ciekawe przepisy Braci Budnik i przygotuj niezwykłe potrawy mięsne

Gotowanie sous-vide dla początkujących