W poszukiwaniu nowych i zdrowych smaków grupa młodzieży wraz nauczycielami Gimnazjum nr 2 w Trzebini wyruszyła w kolejną podróż, tym razem na Festiwal Europejskich Smaków we Francji.
Uczniowie Gimnazjum nr 2 w Trzebini wzięli udział w drugiej już wymianie młodzieży, zorganizowanej w ramach realizacji projektu KA2 Erasmus + Aktywność i odżywianie- małe kroki do zdrowia (pierwsza odbyła się w marcu 2016 r. w Francavilla Fontana we Włoszech).
Międzynarodowa drużyna projektu Activity & Eating: Small Steps to a Healthier You – „Aktywność i Odżywianie-małe kroki do zdrowia’”, między 30 maja i 3 czerwca 2016 r. spotkała się w College du Bon Sauveur w Saint-Lô w Normandii (Francja).
Trzebińskie gimnazjum reprezentowało ośmioro uczniów i trzech nauczycieli - łącznie z gospodarzami spotkania w zajęciach uczestniczyło ponad 50 uczniów i 15 nauczycieli z pięciu krajów.
Zgodnie ze znanymi słowami „Powiedz mi, co jesz, a ja Ci powiem, kim jesteś” (George Bernard Shaw), tematem przewodnim spotkania były tradycje kulinarne i zwyczaje żywieniowe mieszkańców krajów uczestników projektu.
Drużyny uczniowskie każdej ze szkół przedstawiły prezentacje multimedialne, tworzące wspólnie cykl, zatytułowany „A Celebration of European Food Culture”. Przybliżanie i pogłębianie świadomości różnych kultur i tradycji, w tym kulinarnych, szerokiej społeczności europejskiej, jest wyjątkową wartością dodaną projektów ERASMUS+.
Nic lepiej nie pogłębia relacji w zespole, niż dzielenie pasji i podjęcie wspólnego wyzwania, dlatego uczestnicy spotkania stanęli w „kuchenne szranki” w trakcie warsztatów kulinarnych TEEN MASTERCHES.
Drużyny każdej ze szkół gotowały dania obiadowe i desery. Szkolna kuchnia wypełniła się prawdziwym bogactwem europejskich zapachów, a smakami tradycyjnych potraw podzielono się w trakcie wieczornej fiesty, zatytułowanej FESTIVAL OF EUROPEAN TASTES. Zgodnie z relacją uczestników, polskie pierożki podbiły podniebienia wszystkich gości.
Wyjątkowym wydarzeniem była również premiera serii filmików „POWER UP YOUR MEALS”, nakręconych przez uczniów. Piętnastoodcinkowa seria prezentuje dania serwowane na śniadania, obiady i kolacje w poszczególnych krajach. W kolejnych odcinkach zobaczyć można potrawy łączące lokalne, tradycyjne smaki z walorami prozdrowotnymi.
W polskim filmie kulinarnym główną rolę grały Pierogi. W odcinkach węgierskich znaleźć można przepis na oryginalny gulasz i leczo, Portugalczycy polecają dania rybne a Francuzi zdradzają przepis na oryginalne danie z sera Camembert. Włoski film pt: „Italian Pasta” poleca genialny, wręcz „Oskarowy” domowy makron w wykonaniu prawdziwej włoskiej babuni.
- Popołudniami i wieczorami spalaliśmy kalorie grając w koszykówkę i kręgle - wspomina koordynator projektu Małgorzata Sarabun
- Wierzymy, że docelowo uczniowie biorący udział w projekcie oraz ich rodziny i lokalna społeczność poprawią swoją kondycję fizyczną i sposób żywienia. Będą mądrzej wybierać, lepiej gospodarować wolnym czasem, aby żyć zdrowiej - przekonuje pani Małgorzata.
- Poza kulinarnymi wyzwaniami mieliśmy okazję zobaczyć jeden z zabytków UNESCO - Mont Saint Michel, złożyć kwiaty i oddać cześć bohaterskim obrońcom wolności (Omaha Beach) w Normandii oraz zachłysnąć się Paryżem - dodaje opiekunka projektu i podkreśla, że uczniowie wrócili do swoich rówieśników pełni wrażeń, wiary we własne możliwości, z nowymi przyjaźniami, które zapewne przetrwają dłuższy czas. Czy warto podróżować? Chyba nikt nie ma już wątpliwości.
Zachęcamy do odwiedzenia bloga projektu: http://activity-and-eating.blogspot.com/, na którym znajdziecie Państwo miedzy innymi serię filmików kulinarnych.
Polecamy również:
https://www.facebook.com/Gimnazjum-nr-2-w-Trzebini-200357566698538/
https://www.facebook.com/Activity-and-Eating-Small-Steps-to-Healthier-You-1662499444021896/
Informacja przesłana przez Gminazjum nr 2 w Trzebini