W poszukiwaniu nowych i zdrowych smaków grupa młodzieży wraz nauczycielami Gimnazjum nr 2 w Trzebini wyruszyła w kolejną podróż, tym razem na Festiwal Europejskich Smaków we Francji.

Uczestnicy wyjazdu do Francji

 

Uczniowie Gimnazjum nr 2 w Trzebini wzięli udział w drugiej już wymianie młodzieży, zorganizowanej w ramach realizacji projektu KA2 Erasmus + Aktywność i odżywianie- małe kroki do zdrowia (pierwsza odbyła się w marcu 2016 r. w Francavilla Fontana we Włoszech).

 

Międzynarodowa drużyna projektu Activity & Eating: Small Steps to a Healthier You – „Aktywność i Odżywianie-małe kroki do zdrowia’”, między 30 maja i 3 czerwca 2016 r. spotkała się w College du Bon Sauveur w Saint-Lô w Normandii (Francja).

 

Trzebińskie gimnazjum reprezentowało ośmioro uczniów i trzech nauczycieli - łącznie z gospodarzami spotkania w zajęciach uczestniczyło ponad 50 uczniów i 15 nauczycieli z pięciu krajów.

 

Zgodnie ze znanymi słowami „Powiedz mi, co jesz, a ja Ci powiem, kim jesteś” (George Bernard Shaw), tematem przewodnim spotkania były tradycje kulinarne i zwyczaje żywieniowe mieszkańców krajów uczestników projektu.

 

Drużyny uczniowskie każdej ze szkół przedstawiły prezentacje multimedialne, tworzące wspólnie cykl, zatytułowany „A Celebration of European Food Culture”. Przybliżanie i pogłębianie świadomości różnych kultur i tradycji, w tym kulinarnych, szerokiej społeczności europejskiej, jest wyjątkową wartością dodaną projektów ERASMUS+.

 

Nic lepiej nie pogłębia relacji w zespole, niż dzielenie pasji i podjęcie wspólnego wyzwania, dlatego uczestnicy spotkania stanęli w „kuchenne szranki” w trakcie warsztatów kulinarnych TEEN MASTERCHES.

 

Drużyny każdej ze szkół gotowały dania obiadowe i desery. Szkolna kuchnia wypełniła się prawdziwym bogactwem europejskich zapachów, a smakami tradycyjnych potraw podzielono się w trakcie wieczornej fiesty, zatytułowanej FESTIVAL OF EUROPEAN TASTES. Zgodnie z relacją uczestników, polskie pierożki podbiły podniebienia wszystkich gości.

 

Pierogi rulez

 

Kuchnia projektu

 

Wyjątkowym wydarzeniem była również premiera serii filmików „POWER UP YOUR MEALS”, nakręconych przez uczniów. Piętnastoodcinkowa seria prezentuje dania serwowane na śniadania, obiady i kolacje w poszczególnych krajach. W kolejnych odcinkach zobaczyć można potrawy łączące lokalne, tradycyjne smaki z walorami prozdrowotnymi.

 

W polskim filmie kulinarnym główną rolę grały Pierogi. W odcinkach węgierskich znaleźć można przepis na oryginalny gulasz i leczo, Portugalczycy polecają dania rybne a Francuzi zdradzają przepis na oryginalne danie z sera Camembert. Włoski film pt: „Italian Pasta” poleca genialny, wręcz „Oskarowy” domowy makron w wykonaniu prawdziwej włoskiej babuni.

 

Prezentacje

 

Spalanie kalorii na sali gimnastycznej

 

- Popołudniami i wieczorami spalaliśmy kalorie grając w koszykówkę i kręgle - wspomina koordynator projektu Małgorzata Sarabun

 

- Wierzymy, że docelowo uczniowie biorący udział w projekcie oraz ich rodziny i lokalna społeczność poprawią swoją kondycję fizyczną i sposób żywienia. Będą mądrzej wybierać, lepiej gospodarować wolnym czasem, aby żyć zdrowiej - przekonuje pani Małgorzata.

 

- Poza kulinarnymi wyzwaniami mieliśmy okazję zobaczyć jeden z zabytków UNESCO - Mont Saint Michel, złożyć kwiaty i oddać cześć bohaterskim obrońcom wolności (Omaha Beach) w Normandii oraz zachłysnąć się Paryżem - dodaje opiekunka projektu i podkreśla, że uczniowie wrócili do swoich rówieśników pełni wrażeń, wiary we własne możliwości, z nowymi przyjaźniami, które zapewne przetrwają dłuższy czas. Czy warto podróżować? Chyba nikt nie ma już wątpliwości.

 

Normandia

 

 

Zachęcamy do odwiedzenia bloga projektu: http://activity-and-eating.blogspot.com/, na którym znajdziecie Państwo miedzy innymi serię filmików kulinarnych.

 

Polecamy również:

https://www.facebook.com/Gimnazjum-nr-2-w-Trzebini-200357566698538/

https://www.facebook.com/Activity-and-Eating-Small-Steps-to-Healthier-You-1662499444021896/

 

Informacja przesłana przez Gminazjum nr 2 w Trzebini